« Zpět

Třicátníci se lekli nízkého důchodu, více na něj spoří

| 24. listopadu 2010 - 11:34 | Zprávy | Penzijní spoření

Lidé, kteří dříve viděli důchod jako vzdálenou budoucnost, nacházejí cestu do náruče penzijních fondů. Podle jejich šéfů za to může diskuse o penzijní reformě, hlavně „strašení“ narůstající propastí mezi penzemi a platem v budoucnu, a také větší přispívání zaměstnavatelů na penzijní připojištění.

Penzijní fondy hlásí růst zájmu o spoření mezi mladšími lidmi. Za posledních pět let jich přibylo půl milionu.
Lidé, kteří dříve viděli důchod jako vzdálenou budoucnost, nacházejí cestu do náruče penzijních fondů. Podle jejich šéfů za to může diskuse o penzijní reformě, hlavně „strašení“ narůstající propastí mezi penzemi a platem v budoucnu, a také větší přispívání zaměstnavatelů na penzijní připojištění.
„Dělali jsme si průzkum a řádově 85 procent lidí odpovědělo, že vědí o tom, že stát nebude mít pro třicátníky na výplatu důchodů,“ říká Petr Beneš, jenž do konce října vedl Penzijní fond Stabilita ze skupiny ČSOB. Nově se stal obchodním ředitelem ČSOB Pojišťovny, obor však ještě detailně sleduje.
Podle Beneše se ovšem mladší ročníky stále málo zajišťují kvůli tomu, že nemají dost volných peněz. „Když si spoří, tak obvykle nízkou částku,“ dodal Beneš.
Čerstvé třicátníky nemotivuje ke zvýšení měsíčních úložek hlavně nízká výnosnost penzijních fondů. „Ukládám tři stovky měsíčně do ING a o zvýšení neuvažuji,“ popisuje Pražanka Zuzana Pihrtová s tím, že výnosy jsou za poslední dva roky reálně záporné.
Penzijní fondy proto tlačí na změnu systému připojištění, který by jim umožnil investovat agresivněji. Zároveň ovšem chtějí, aby padla podmínka, podle níž aktuálně lidem garantují alespoň nulový nominální výnos.
Zvýšený zájem mladých lidí hlásí také další penzijní fondy.
„Do systému jich přichází stále více. Je to pozitivní,“ uvedl v rozhovoru pro MF DNES generální ředitel Penzijního fondu České pojišťovny Tomáš Matoušek. Podle něj průměrný věk klientů jeho fondu při uzavírání smlouvy klesl od roku 2002 o pět let.
„Pokud jde o mladé klienty, jejich podíl začal výrazně růst již v roce 2007. Přispěl k tomu i zvyšující se počet zaměstnavatelů poskytujících příspěvek na penzijní připojištění,“ potvrzuje za Penzijní fond České spořitelny mluvčí Ivana Kočišová.
V pětiletém srovnání přibylo půl milionu lidí pod 39 let, kteří si spoří na penzi ve fondech. V polovině roku jich bylo 1,5 milionu a penzijní fondy čekají, že do konce roku se jejich počet ještě zvýší. Roste i jejich podíl na celkovém počtu klientů fondů. V polovině roku tvořili lidé do 39 let třetinu střadatelů.
„Počet mladších klientů pozvolna roste, nicméně přikládám to spíše skutečnosti, že starší věkové skupiny jsou již téměř zcela připojištěné,“ přemítá Jiří Rusnok, prezident asociace penzijních fondů a šéf ING Penzijního fondu.
Optimismus šéfů fondů mírně krotí také náměstkyně ministra financí Klára Król, která upozorňuje na to, že míra pojištěnosti mladších ročníků roste hlavně absolutně.
„Podíl mladých lidí do třiceti let na všech účastnících se za posledních osm let pohybuje mezi jedenácti až dvanácti procenty,“ vysvětluje Król s tím, že jejich počet roste společně s růstem všech ročníků, které jsou připojištěny.
"

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.