« Zpět

Tisíce z nás skončí příští rok na ulici, bojí se senioři

| 21. září 2010 - 10:08 | Zprávy | Penzijní spoření

Vláda musí pro příští rok valorizovat důchody o necelá 4 %. Více s největší pravděpodobností nedá, čehož se obávají zástupci seniorů, kteří varují před fatálními důsledky. Důchody od příštího roku porostou v průměru o 371 korun. Kvůli ekonomickému vývoji totiž ani v době vládních škrtů politici nebudou moci seniorům upřít nárok na valorizaci penzí. 

Vláda musí pro příští rok valorizovat důchody o necelá 4 %. Více s největší pravděpodobností nedá, čehož se obávají zástupci seniorů, kteří varují před fatálními důsledky. Důchody od příštího roku porostou v průměru o 371 korun. Kvůli ekonomickému vývoji totiž ani v době vládních škrtů politici nebudou moci seniorům upřít nárok na valorizaci penzí.
Povinnost navýšení jim ukládá zákon, který přesně specifikuje v jakých situacích musejí být penze valorizovány. Z vývoje inflace a reálných mezd v rozhodném období tak vyplývá povinnost minimálního navýšení důchodů pro rok 2011 o 3,6 %.
Na první přečtení se to možná může zdát, že důchodci mají důvod k radosti. Zvláště po tom, kdy jim pro tento rok důchody nerostly. Ovšem pravda je jiná. Senioři, alespoň jejich zástupci z občanského sdružení Rada seniorů ČR, požadují znatelnější navýšení a argumentují přitom strachem z výrazného zvýšení běžných nákladů v příštím roce a poklesem reálné penze.

Proč se bude valorizovat a o kolik
Politici mohou penze valorizovat kdykoli, povinnost k tomu však mají pouze tehdy, když jsou splněny zákonné podmínky. V minulém roce splněny nebyly, a protože schodek státního rozpočtu dosahoval rekordních výšek, rozhodla se vláda důchody pro rok 2010 ponechat na úrovni roku 2009. Pro příští rok je ale situace jiná. Proč? Než se dostaneme k odpovědi, řekněme si ve stručnosti pravidla valorizace.
Pravidelné zvýšení důchodů se počítá ze součtu růstu indexu spotřebitelských cen a alespoň 1/3 růstu reálných mezd z rozhodného období. Rozhodným obdobím není u indexu cen kalendářní rok, ale období od srpna do července (to je kvůli tomu, že o valorizaci musí být rozhodnuto do konce září). Zároveň platí, že první srpen, který je počítán do rozhodného období je ten, který následuje po červenci roku, ve kterém bylo naposledy rozhodnuto o valorizaci. Protože naposledy byly řádně valorizovány důchody se začátkem roku 2009, je pro příští rok rozhodující vývoj indexu cen od srpna 2008 do července 2010. V tomto období vzrostl cenový index podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) přesně o 2,2124 %.
Vývoj reálných mezd je pro účely valorizace sledován se dvouletým zpožděním a stejně jako u cenového indexu, i zde se sleduje celé období od minulé valorizace (viz zákon č. 155/1995 Sb. § 67 odstavec 6). Pro zvýšení důchodů v příštím roce je tedy rozhodující vývoj reálných mezd v letech 2008 a 2009. Podle údajů MPSV v tomto období vzrostly reálné mzdy o 4,1 %.
Sečteno, podtrženo, minimální valorizace pro příští rok musí dosahovat výše 3,6 % (jde o součet růstu cenového indexu a třetiny růstu reálných mezd). MPSV tak již zhruba v polovině srpna navrhlo vládě postupovat tak, že procentní výměra již poskytovaných starobních důchodů by měla stoupnout o 3,9 % a základní výměra (nyní 680 Kč) by se měla zvýšit o 60 Kč. Převedeno na skutečné peníze to u průměrného důchodu znamená pro příští rok zvýšení o 371 Kč na 10 494 Kč.

Dá se předpokládat, že vláda tento návrh podpoří a nebude seniorům přidávat více, než o kolik jí to nařizuje zákon. Argument pro takový postup je jasný již předem. Státní kase je naordinováno šetření a více než nutných 12,41 miliard Kč (tolik bude stát minimální valorizace podle MPSV) se uvolňovat s největší pravděpodobností nebude. Čtěte také: Penzijní fondy vám na penzi nenašetří, úrok dávají horší než banky
Zajímají vás přesná pravidla valorizace důchodů?
Stáhněte si zákon č. 155/1995 Sb. o důchodovém pojištění a čtěte § 67

Senioři chtějí víc, bojí se o střechu nad hlavou
Takový závěr se ale nebude líbit Radě seniorů, který zastupuje zájmy českých důchodců. Minimální zvýšení důchodů podle zástupců Rady neodpovídá současné situaci a už vůbec ne možnému budoucímu vývoji. Požadujeme plně vykompenzovat očekávaný růst životních nákladů důchodců za rok 2010 (životní náklady důchodců stouply o 3 %), tj. za období kdy penze valorizovány nebyly, a samozřejmě také za rok 2011 (očekávaný nárůst životních nákladů 3,3 %) pro který je valorizace navrhována. Tj. průměrnou starobní penzi sólo požadujeme k 1. 1. 2011 navýšit nikoliv o 3,7 %, ale o 6,3 %, to uvádí předseda sdružení Zdeněk Pernes v dopise (a apelu) ředitelce legislativního odboru MPSV Naděždě Březské.
Stejný požadavek již zástupci seniorů přednesli také při osobním setkání s ministrem Jaromírem Drábkem. Ten je, podle předpokladu, ujistil, že vnímá nelehké postavení českých důchodců, ale že šetrné vládní plány nedovolují větší než minimální valorizaci.

V reakci na toto zamítavé stanovisko, Rada seniorů varuje před následky, které podle ní seniorům v příštím roce hrozí. Pokračující deregulace nájemného (vypočítejte si zvýšení nájmu pro rok 2011 na webu ministerstva pro místní rozvoj), zvýšení cen energií a plánované zvyšování dolní sazby DPH (od dubna na 12 %) ve spojení s tím, že již letos důchodcům podle propočtů Rady seniorů poklesne reálná kupní síla o 3 %, bude prý mít fatální důsledky. Tato situace, podle oficiálních průzkumů, existenčně ohrožuje cca 7000 samostatně žijících důchodců ve větších nájemních bytech v Praze. Další tisíce samostatně žijících seniorů jsou existenčně ohroženy v Brně a ostatních velkých městech, uvádí Zdeněk Pernes v již citovaném dopise.
Při osobním rozhovoru pak dovysvětluje, že oním existenčním ohrožením je myšleno hrozící bezdomovectví. Dosti temný scénář. Že by se v ulicích Prahy a dalších velkých českých městech v příštím roce objevily tisíce důchodců bez domova, je ale nejspíš přehnané. Je jistě pravda, že čeští důchodci situaci jednoduchou nemají. To dokládají nakonec čísla poměřující poměr reálných penzí a reálných hrubých mezd. Zatímco u nás se toto číslo pohybuje kolem 40 %, na Slovensku je to nějakých 48 % a více je to i v Německu, zhruba 44 %.
Přesto konkrétně u deregulace nájemného měli všichni lidé platící regulované nájemné čas připravit se na důsledky. Příslušný zákon schválila sněmovna již v roce 2006. V případě dopadů deregulace tedy zasažení senioři neuniknou alespoň částečné zodpovědnosti za svou případnou budoucí tíživou situaci.
A pro nás ostatní se jen potvrzuje to, co již dlouhou dobu víme. Stát se o nás, bohužel, nedokáže postarat. Do budoucna to bude platit dvojnásob, vždyť chystaná reforma pravděpodobně povede k tomu, že reálné penze se budou nadále snižovat a dostatečnou životní úroveň v důchodu si bude muset zajistit každý sám. Taková je realita. Nic víc, nic míň.
Jak se připravujete na důchod? (lze volit více možností)

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.