« Zpět

Stávajících klientů se legislativní změny penzijního systému nedotknou

| 11. května 2009 - 11:47 | Zprávy | Penzijní spoření

Rozhovor s GENERÁLNÍM ŘEDITELEM PENZIJNÍHO FONDU ČESKÉ SPOŘITELNY JANEM DIVIŠEM NA TÉMA PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ: Proč je, podle vás, výhodné uzavřít si penzijní připojištění? Penzijní připojištění je určeno těm, kteří v zajištění své finanční budoucnosti nechtějí spoléhat pouze na stát. Zároveň představuje výhodnou formu spoření, kterou významným způsobem podporuje stát.

GENERÁLNÍ ŘEDITEL PENZIJNÍHO FONDU ČESKÉ SPOŘITELNY JAN DIVIŠ:

* Proč je, podle vás, výhodné uzavřít si penzijní připojištění?

Penzijní připojištění je určeno těm, kteří v zajištění své finanční budoucnosti nechtějí spoléhat pouze na stát. Zároveň představuje výhodnou formu spoření, kterou významným způsobem podporuje stát. Klient kromě státních přípěvků, které mohou dosáhnout až 1800 Kč ročně, získává možnost daňových odpočtů a jeho peníze jsou zhodnocovány díky podílu na zisku penzijního fondu. Právě státní podpora a daňové odpočty odlišují penzijní připojištění od jiných investičních produktů a činí ho atraktivním i v době nestability finančních trhů. Důležitým rozdílem od jiných bankovních produktů je zřízení i vedení účtu penzijního připojištění bez poplatků.

* Jsou se zřízením smlouvy o penzijním připojištění spojeny nějaké další výhody?

Dalším specifikem penzijního připojištění je možnost získávat příspěvek zaměstnavatele. Tento příspěvek je daňově výhodný jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance, a zároveň je oblíbenou součástí personálních programů firem. Stále obvyklejší se stává možnost intern e t o v é h o bankovnictví a přístupu na účet penzijního připojištění z pohodlí domova. Například aplikace Servis 24, kterou využívá náš penzijní fond, umožňuje provádění změn smluvních podmínek i průběhu penzijního připojištění a sledování aktuálního stavu účtu. Novým trendem je propojení kreditních nebo platebních karet a spoření na účet penzijního připojištění při platbou těmito kartami.

* Jaké jsou v současné době aktuality na trhu penzijního připojištění?

V minulém roce byly zahájeny práce na modernizaci legislativy, která by měla novým klientům přinést ještě lepší vlastnosti produktu penzijního připojištění. Tyto aktivity pomáhají zvyšovat atraktivitu produktu i pro mladší věkové kategorie a posilují dlouhodobost tohoto produktu. Jedná se především o umožnění penzijním společnostem jako novým subjektům na trhu penzijního připojištění realizovat více investičních strategií, mezi kterými budou moct klienti penzijního připojištění volit.

* Jak připravované změny legislativy o penzijním připojištění hodnotíte?

Navrhované změny vítáme, umožní to lépe přizpůsobit skladbu investice konkrétního klienta jeho předpokládanému investičnímu horizontu. Za velmi důležité považujeme i to, že klientů stávajících penzijních fondů se změna nedotkne, budou si moci vybrat, zda chtějí zůstat ve stávající penzijním fondu, případně převést prostředky do nového modelu. I v novém modelu předpokládáme existenci velmi konzervativního profilu, který se bude blížit dnešním penzijním fondům. To znamená, že klienti, kteří preferují jistotu, budou také, doufám, spokojeni.

* Mají se klienti penzijních fondů obávat o své úspory v souvislosti s finanční krizí?

Náš systém penzijního připojištění byl na začátku devadesátých let založen velmi konzervativně co do možnosti investování. Trh penzijního připojištění v ČR je výrazně regulovaný a penzijní fondy podléhají jedné z nejpřísnějších regulací. Do ztráty se podle české legislativy penzijní fondy propadnout nesmějí. Zatímco zahraniční fondy mohou být kvůli špatné situaci na trhu i ve ztrátě, tuzemské fondy mohou lidem přinejhorším připsat nulový výnos z hospodaření. Cílem investiční politiky našeho penzijního fondu je zabezpečení stabilního a dlouhodobého výnosu ze spravovaného majetku účastníků a zajištění krytí nároků klientů na dávky. Investiční strategie je proto konzervativní, s minimem rizikových investic.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.