« Zpět

Spoření na stáří by nemělo být rizikem

| 9. ledna 2009 - 12:38 | Zprávy | Penzijní spoření

Dnešní penzijní připojištění má spoustu vad – hlavně nízké příspěvky klientů, takže většina lidí si tímto způsobem na stáří moc nenašetří. Penze se tudíž nevyplácí čerpat po stakorunových dávkách, a proto lidé raději žádají o jednorázovou výplatu všech peněz.

A tak jediná jistota, kterou penzijní připojištění více než čtyřem miliónům lidí dnes nabízí, je záruka, že o své peníze nepřijdou, protože případnou ztrátu při investování na finančním trhu musí uhrazovat akcionáři penzijních fondů, ne účastníci. Jen vloni to byly nejméně dvě miliardy korun.
Přísná státní regulace penzijního připojištění až dosud neumožňuje jít akcionářům do významnějšího rizika, proto mají poměrně nízké výnosy, ale zase jim nehrozí žádné velké ztráty.
Jediná a hlavní jistota pro klienty má nyní padnout. Podle nového zákona o penzijním spoření, který připravil ministr financí Miroslav Kalousek, budou penzijní fondy moci více investovat do rizikových instrumentů, stejně jako dnes podílové fondy. Napříště už ale na účet účastníků. Když se bude dařit, bude jim hej, když ne, pak ovšem čekají klienty i velké ztráty. Penzijní fond za ně neponese žádnou odpovědnost.
Takže místo dnešního – z hlediska klientů – funkčního systému garantujícího přilepšení na skrovnou státní penzi – se jim napříště nabídne obyčejný podílový fond, jen s trochu lepším názvem a státní podporou. Pokud snad Parlamentem projde i návrh na tzv. opt-out, podle něhož má mít klient penzijních fondů možnost převést část svého zákonného důchodového pojištění do penzijních fondů, půjde fakticky o dva stejné penzijní produkty.
Současní klienti penzijních fondů sice mají mít možnost i nadále spořit postaru, ale protože budou moci rovněž přejít do nového systému, bude na ně vyvíjen nemalý nátlak, aby tak učinili.
Někdo řekne, proč vodit střadatele za ručičku. Mohou přece zvolit i konzervativní fond. I to má háčky. Jak ukázala světová finanční krize, i klient konzervativního fondu může prodělat. A pak – v dobách růstu na finančních trzích, kdy majetek utěšeně roste a všude vládne euforie, je každý náchylný podceňovat nebezpečí. Dnešní regulace vadí jak akcionářům, tak s nimi úzce spjaté lobby finančních investorů. Ti v připojištění otáčejí sice již okolo 180 miliard korun, ale – právě v důsledku masového vybírání peněz po skončení spořicí doby – to je mnohem méně, než kdysi předpokládali. A tak hrozí, že buď skončí zákonná povinnost garance klientům, nebo akcionáři a investoři skončí s tímto byznysem.
Buďme spravedliví: v novele najdeme i řadu užitečných návrhů. Bohužel, negativní dominují. Doufejme, že když ne ministři ve vládě, tak poslanci to negativní v návrhu poprávu smetou ze stolu. Příkladů ze zemí, kde si takto penzijní systém postavili a nyní jsou lidé ve velkých problémech, je dost.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.