« Zpět

Spoření na penzi ve fondech už nemá být jen ziskové

| 8. ledna 2009 - 12:39 | Zprávy | Penzijní spoření

Spoření na stáří v penzijních fondech, které se má stát dalším pilířem důchodové reformy, už nemá být jistotou sice malého, ale trvalého růstu vložených peněz jako dosud. Klienti totiž při rizikovém investování fondu budou moci utrpět i ztrátu a přijít o část vložených prostředků.

Podle návrhu zákona o penzijním spoření, který v těchto dnech připravil pro vládu ministr financí Miroslav Kalousek (KDUČSL), mají od ledna 2010 noví klienti spořit obdobným způsobem jako lidé v podílových fondech. Jejich výnosy tak budou zcela závislé na tom, jak se bude fondům dařit na kapitálových trzích. Když dobře, jejich výnosy budou vysoké. Při propadech na trzích klienti zase mohou utrpět finanční ztráty.
Až dosud to možné nebylo. Penzijní fondy mohou nyní investovat jen konzervativně, s malým podílem akcií.
Pokud by se dnes penzijní fond i přesto dostal do ztráty, klientům se majetek nezmenší. Akcionáři fondu jsou totiž povinni ztráty doplatit ze svého.
Vše má fungovat tak, že noví klienti si po 1. lednu příštího roku budou vybírat fond podle individuálně zvolené penzijní strategie a míry rizika, kterou jsou ochotni podstoupit.
Pokud budou chtít mít své co nejvíc jisté, zvolí konzervativní fond, který jim ale žádné převratné výnosy nepřinese. Pokud se nebudou obávat ztrát a budou ochotni jít do rizika s možností vysokých výnosů, zvolí dynamický fond, který bude převážně založen na akciích. Něco mezi tím budou představovat smíšené fondy. Žádný fond, ani ten konzervativní, jim ale neposkytne garanci kladného výnosu.
Dnešních klientů fondů se to nemusí dotknout. Ti budou moci zůstat v dosavadních fondech. Do nových fondů mohou přestoupit, jen když budou mít zájem.
I nové penzijní spoření bude stát podporovat stejnými formami jako dosud. Jednak bude účastníkům vyplácet příspěvek podle výše naspořené částky, jednak poskytne lidem i zaměstnavatelům, kteří přispívají zaměstnancům, daňové úlevy.
Zpřísnit se ale mají podmínky pro poskytování státního příspěvku. Na nejnižší příspěvek 50 korun bude nově nárok až při klientově úložce 300 korun měsíčně (dosud už při úložce sto korun měsíčně). Maximální příspěvek 150 korun klient dostane až při úložce 700 korun měsíčně a více (dosud při úložce 500 Kč a více).
Vytvořením systému penzijního spoření podle nových principů dojde podle ministrovy předkládací zprávy k realizaci druhé etapy důchodové reformy.

Zájem se prý zvýší

Systém je prý „založen na osvědčených principech kolektivního investování,“ přičemž „zůstanou zachována specifika penzijního spoření“.
Současně se vytvoří „adekvátní právní rámec pro činnost penzijních společností, které budou zabezpečovat tzv. třetí pilíř důchodového systému“.
Oddělením majetku penzijních fondů od majetku akcionářů dojde podle ministerstva financí i ke zprůhlednění činnosti penzijních fondů.
Penzijní fondy přechod na nový systém už dlouho propagují a prosazují. Slibují si od něho, že rozšíření možnosti investování i do rizikovějších instrumentů celkově zvýší jeho atraktivitu a tím i zájem lidí, zejména mladších. Očekávají, že vzroste dosud nízký průměrný měsíční příspěvek a že lidé budou investovat peníze na delší období.
Prosazení nového modelu penzijního spoření ale může po zkušenostech ze světovou krizí v parlamentu narazit na tvrdý odpor.
„Není dobré přenést riziko ztrát z firmy na občana. Spořením na stáří se každý člověk chce slušně zabezpečit a ne přijít o peníze, aby mu pak zbyly jen oči pro pláč,“ řekl Právu bývalý náměstek ministra financí odpovědný za penzijní připojištění Jaroslav Šulc.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.