« Zpět

Spoření na penzi s volbou rizika

| 23. července 2009 - 11:31 | Zprávy | Penzijní spoření

Volba investiční strategie a zpřísnění přechodů. Takový bude nový systém penzijního spoření podle připravovaného zákona. Další stropy poplatků za převod, motivace k vložení vyšších částek. To jsou některé novinky, které se objevují ve vládním návrhu zákona o penzijním spoření.

Ten v současné době projednává sněmovní rozpočtový výbor. Pokud bude zákon nakonec schválen, jak bude penzijní pojištění vypadat?
Jednou ze změn budou vyšší poplatky spojené s převedením prostředků mezi fondy. Pokud se rozhodnete změnit fond méně než po roce spoření, poplatek bude 2 % z hodnoty vložených prostředků -minimálně 500, ale maximálně až 2 tisíce korun. Poloviční poplatek bude stanoven pro dobu 24 až 60 měsíců od uzavření smlouvy.
Nový systém se také bude snažit motivovat účastníky k tomu, aby pravidelně ukládali vyšší částky. Minimální příspěvek státu zůstane stejný - 50 korun. Při platných zákonech ovšem dostanete příspěvek už při vkladu 100 korun, zatímco nově bude nutné do fondu vložit alespoň 300 korun, tedy třikrát víc. Model příspěvků státu jinak zůstává téměř totožný, mění se pouze pásma, při kterých stát přispěje o něco víc. Pokud nyní vložíte například 350 korun, státní příspěvek tvoří 120 korun + 20 % z částky nad 300 korun, tedy 130 korun. V novém systému by 350 korun spadalo do nejnižšího pásma a příspěvek by tak byl 50 korun + 30 % z částky nad 300 korun, tedy 67 korun.
Zvolte si míru rizika Velmi důležitou změnou bude možnost zvolit si investiční strategii. Chcete stoprocentní jistotu s menším výnosem? Nebo dáváte přednost vyššímu riziku s potenciálem vyššího zisku? Případně se pohybujete někde mezi? Nově si budete moci zvolit, jestli investiční strategie vašeho penzijního fondu bude konzervativní, smíšená, nebo dynamická. Rozdíl ve výsledku bude v tom, do jakých cenných papírů budou fondy investovat a jakým způsobem bude rozložené jejich portfolio. Pokud jste se navíc setkali s tím, že některé současné fondy dosáhly nulového zhodnocení jen proto, že není možné dosáhnout zhodnocení záporného, to se nově změní.
Spoření na důchod? Deset let
Další změny se chystají u výplaty starobní penze. Abyste měli na výplatu nárok, bude nutné nadále splnit podmínku dosažení minimálně 60 let věku. Kromě toho také platí podmínka, že šetřit na důchod se musí alespoň 60 kalendářních měsíců (tedy 5 let). Novinka je v tom, že penzijní fondy budou moci požadovat ve svých obchodních podmínkách až 120 měsíců (neboli 10 let).
Zákon také používá novou terminologii pro invalidní důchody, která bude platná po 1. 1. 2010. Místo termínu „plná invalidita“ používá zařazení do stupnice, tedy „invaliditu třetího stupně“. Povinná doba spoření bude pro výplatu invalidní penze minimálně 36 kalendářních měsíců, maximálně však 60 kalendářních měsíců.
Jiná novinka se objevila v odbytném (tedy při předčasném ukončení spoření). Změní se totiž nárok na jeho vyplacení. Zatímco dnes vzniká tento nárok už po 12 měsících spoření, podle nové úpravy vznikne teprve po dvou letech.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.