« Zpět

Spoléhat se na státní důchod znamená vzdát se pohodlí.

| 20. října 2009 - 16:11 | Zprávy | Penzijní spoření

„Populace v Čechách stárne. Zatímco v současné době připadá na dvě ekonomicky aktivní osoby jedna neaktivní, v roce 2065 by už měl být poměr jedna k jedné. To znamená, že každý občan v produktivním věku by „živil“ jednoho důchodce. Bez soukromých příspěvků na penzi se tak budoucí důchodci pravděpodobně neobejdou,“ říká Jana Gabrielová, marketingová a obchodní ředitelka ČSOB PF Stabilita.

Spoléhat se na státní důchod znamená vzdát se pohodlí.
„Populace v Čechách stárne. Zatímco v současné době připadá na dvě ekonomicky aktivní osoby jedna neaktivní, v roce 2065 by už měl být poměr jedna k jedné. To znamená, že každý občan v produktivním věku by „živil“ jednoho důchodce. Bez soukromých příspěvků na penzi se tak budoucí důchodci pravděpodobně neobejdou,“ říká Jana Gabrielová, marketingová a obchodní ředitelka ČSOB PF Stabilita.
Proč bych si měl uzavřít penzijní připojištění?
Aktuální důchodový poměr se pohybuje již jen kolem 40 procent. To znamená, že státní penze v průměru nenahradí ani polovinu posledního výdělku čerstvého důchodce. Bez soukromých příspěvků na důchod nebude možné udržet životní standard, na který jsou domácnosti zvyklé. V tom by vám mělo pomoci právě penzijní připojištění.
To nevypadá pro budoucí důchodce příliš příznivě…
A to hovoříme o současném důchodovém poměru, který se do budoucna jistě ještě zhorší. V úvahu totiž vstoupí i nepříznivý vývoj sociodemografických ukazatelů. Podle aktuální studie Českého statistického úřadu bude zvolna klesat podíl osob v produktivním věku od 15 do 64 let. Logickým důsledkem stárnutí populace bude růst počtu osob s nárokem na starobní důchod. Zatímco v současné době připadá na dvě ekonomicky aktivní osoby jedna neaktivní, v roce 2065 by už měl být poměr jedna k jedné. To znamená, že každý občan v produktivním věku by „živil“ jednoho důchodce.
Takže soukromé příspěvky na penzi budou nevyhnutelné…
Rostoucí počet obyvatel v důchodovém věku již brzy nebudou lidé v produktivním věku schopni pokrýt. Spoléhání se pouze na státní penzi se jeví jako problematické.  To si uvědomuje i stát a neustále ohlašovaná penzijní reforma konečně dostává určitý rozměr. O jejím osudu se teprve rozhodne. Důležité však je, že se otevřeně hovoří o nutnosti podpořit státní důchody soukromými příspěvky.
V jakém věku je vhodné penzijní připojištění uzavřít aby si člověk v důchodu udržel svůj životní standart?

Nedoporučovala bych příliš váhat s uzavřením. Samozřejmě stejně jako u jakéhokoli jiného spoření i zde platí, že čím delší doba spoření, tím vyšší naspořená částka.
Penzijní připojištění je nástroj dlouhodobého spoření. Výše uspořené částky závisí pouze na účastníkovi, protože on si volí výši měsíčního příspěvku, který si měsíčně spoří.
Jak tedy zvolit optimální příspěvek?
Pořiťe si ČSOB Penzijní fondy on-online!
Penzijní fond Progres
Penzijní fond Stabilita
Měsíční příspěvek by tedy měl být vyvážený, dostatečně vysoký, aby v budoucnu garantoval významnou částku do rozpočtu důchodce, ale na druhou stranu by neměl příliš zatěžovat běžný rozpočet.
Optimální výše příspěvku, která vám zajistí v součtu jak požadovanou výši daňového odpočtu, tak připsání maximálního státního příspěvku, je platba 1 500 Kč měsíčně (tedy 18000 korun ročně). Při tomto příspěvku získáte roční příspěvek od státu ve výši 150 Kč měsíčně (1800 korun ročně) a roční odpočet od základu daně ve výši 12000 korun.
Podle kterých kritérií se rozhodovat kolik spořit?
Určitě bych doporučila vzít v úvahu některá hlavní kritéria: současný příjem, očekávaný budoucí příjem, věk účastníka, příspěvky třetích osob – hlavně zaměstnavatele, a výši daňových úspor.
Jaké druhy penze mi může penzijní fond vyplácet? Jaký je v nich rozdíl?
Fondy mohou vyplácet celkem čtyři typy penze. Jde o starobní, výluhovou, invalidní a pozůstalostní. Například ČSOB Penzijní fond Stabilita nabízí všechny tyto typy penze.
Starobní penze: podmínkou nárokování je dosažení věku 60ti let a minimální doba placení příspěvků 5 let.
Výluhová penze: nárok vzniká po 15ti letech od sjednání. Je proto výhodnější především pro mladší klienty.
Invalidní penze: nárok má klient, kterému byl přiznán plný invalidní důchod a spořil minimálně tři roky.
Pozůstalostní penze: je vyplacená fyzické osobě určené ve smlouvě o penzijním připojištění v případě úmrtí klienta. Opět platí minimální doba spoření tři roky.
Mám nárok na penzi i v případě, kdy budu nucena odejít do invalidního důchodu?
To je přesně případ invalidní penze. Samozřejmě při dodržení podmínky přiznání plného invalidního důchodu a spoření po dobu tří let je důchod přiznán.