« Zpět

Soc. dem. požaduje stažení zákona o penzijním spoření

| 30. listopadu 2009 - 11:41 | Zprávy | Penzijní spoření

Soc. dem. včera vyzvala vládu Jana Fischera, aby stáhla z programu nadcházející schůze Sněmovny návrh zákona o penzijním spoření. Ten předložil kabinet Mirka Topolánka (ODS). Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha neexistuje k návrhu politický konsensus a nesouhlas vyjádřili i sociální partneři v rámci tripartity. 

Soc. dem. včera vyzvala vládu Jana Fischera, aby stáhla z programu nadcházející schůze Sněmovny návrh zákona o penzijním spoření. Ten předložil kabinet Mirka Topolánka (ODS). Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha neexistuje k návrhu politický konsensus a nesouhlas vyjádřili i sociální partneři v rámci tripartity.
Návrh počítá s tím, že by se současné důchodové fondy přeměnily v důchodové společnosti. „My bychom byli rádi, kdyby vláda tento návrh zákona stáhla,“ uvedl Škromach.
Podle něj návrh nic neřeší. „Pod záminkou oddělení peněz na pojištění a peněz na správu penzijního pojištění de facto hazarduje se čtyřmi milióny pojištěnců v rámci stávajícího penzijního připojištění se státním příspěvkem,“ prohlásil Škromach.
Soc. dem. také vadí, že vláda v pondělí odmítla návrh soc. dem., aby příští rok došlo k navýšení mateřské a ošetřovného. Strana se nyní ve Sněmovně pokusí předlohu prosadit v hlasování. Vzhledem k tomu, že navýšení mateřské podporují také lidovci a lze očekávat podporu KSČM, návrh má šanci na schválení.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.