« Zpět

Slovníček pojmů – penzijní připojištění

| 8. prosince 2008 - 12:18 | Zprávy | Penzijní spoření

Při dodržení smluvního ujednání získá účastník penzijního připojištění výplatu peněz formou dávky (penze). Penzijní fondy mohou poskytovat několik druhů penzí. Klienti ale mohou využít také jednorázového vyrovnání nebo odbytného...

Při dodržení smluvního ujednání získá účastník penzijního připojištění výplatu peněz formou dávky (penze). Penzijní fondy mohou poskytovat několik druhů penzí. Klienti ale mohou využít také jednorázového vyrovnání nebo odbytného.

Starobní penze

Stěžejní dávka penzijního připojištění je vyplácena doživotně účastníkovi nejdříve při dosažení věku 60 let, za předpokladu, že současně splnil pojištěnou dobu v délce minimálně pěti let. Přesnou pojištěnou dobu stanoví konkrétní penzijní fond ve svém penzijním plánu.

Invalidní penze

Tato penze je vyplácena účastníkovi po přiznání plného invalidního důchodu ze zákonného důchodového pojištění. Doba pojištění nutná k získání nároku je pět let. Způsob výplaty závisí na ustanoveních penzijního plánu nebo na dohodě penzijního fondu s účastníkem.

Pozůstalostní penze

Pozůstalostní penze je vyplácena fyzické osobě, kterou účastník určil ve smlouvě o penzijním připojištění. Pokud účastník stanoví vyšší počet oprávněných osob, pak musí zároveň rozhodnout o tom, jaký podíl nashromážděných prostředků na jeho kontě každému oprávněnému připadne. Nárok na dávku vznikne pouze v případě, že připojištěný platil příspěvky do penzijního fondu po dobu 3 – 5 let. Rozhodnutí o délce pojištěné doby, stejně jako o způsobu výplaty dávky je ponecháno na penzijním fondu nebo na dohodě s účastníkem.

Výsluhová penze

Poskytování této penze je dobrovolnou záležitostí. Penzijní fond ji může, ale také nemusí, do svého penzijního plánu zahrnout. Pokud se účastník rozhodne nárok na výsluhovou penzi získat, musí si ji sjednat ještě před vznikem nároku na starobní penzi. V tom případě je dále povinen vyčlenit na spoření na tuto dávku část svého příspěvku, která nesmí převyšovat podíl určený na starobní penzi. Výplata výsluhové penze je podmíněna také splněním minimální pojištěné doby 15 let.

Odbytné

O odbytné odpovídající výši příspěvků účastníka zhodnocených o výnosy z hospodaření penzijního fondu smí účastník požádat, pokud ukončí penzijní připojištění trvající alespoň 12 měsíců dohodou či výpovědí a zároveň nepřevádí naspořené prostředky do jiného penzijního fondu. Částky státního příspěvku vrací penzijní fond zpět ministerstvu. Odbytné je určeno také ve smlouvě uvedeným osobám, které jsou oprávněny k čerpání pozůstalostní penze, když účastník zemřel, aniž by mu vznikl nárok na penzi. Odbytné náleží také účastníku bez dosaženého nároku na dávky, jehož penzijní fond zanikl bez právního nástupce.

Jednorázové vyrovnání

K jednorázovému vyrovnání dojde, pokud klient splnil podmínky pro čerpání penze a platil příspěvky minimálně po dobu tří let (v případě vypořádaní nároku na invalidní a pozůstalostní penzi), respektive pěti let (v případě starobní penze). Částka, kterou účastník obdrží, se skládá z příspěvků zaplacených účastníkem, státních příspěvků, příspěvků zaměstnavatele a podílu na výnosech z hospodaření fondu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.