« Zpět

Šetřit na penzi se letos vyplatí

| 27. listopadu 2009 - 10:36 | Zprávy | Penzijní spoření

Výnosy, které budou za letošní rok připisovat jednotlivé penzijní fondy svým klientům, by měly překonat inflaci. Neměla by se tak opakovat situace z loňského roku, kdy střádalové reálně tratili i více než šest procent. Včera o tom informovali zástupci Asociace penzijních fondů (APFČR).

Klienti většiny penzijních fondů získají vyšší výnos, než je inflace. Ta se letos čeká pod jedním procentem.

„Výnosy penzijních fondů za letošní rok budou vyšší než loňské a u většiny z nich překonají průměrnou inflaci za rok 2009. Ta se očekává těsně pod jedním procentem,“ prohlásil včera Jiří Rusnok, prezident asociace. Zhodnocení penzijních fondů se budou podle něj pohybovat od nuly do více než tří procent. Mezi jednotlivými fondy ale budou ve výnosech značné rozdíly. Za první tři čtvrtletí letošního roku vykázaly penzijní fondy celkový zisk ve výši 2,15 miliardy korun. To je stejná hodnota co vloni. Nejhorší období přitom fondy zaznamenaly na konci uplynulého roku, kdy v celém světě řádila finanční krize. Ta jim celoroční zisk snížila na pouhých 706 milionů korun a to znamenalo meziroční propad ve výši 84 procent. Něco takového se ale v letošním roce neočekává, a tak si fondy proti loňskému roku výrazně polepší.
Více informací o penzijním připojištění najdete zde.
Očekávání analytiků jsou přitom taková, že konec letošního roku se bude vyvíjet v současném trendu, tudíž by neměla dorazit další vlna krize. „Druhá polovina roku se v rámci penzijního připojištění bude vyvíjet v podobném duchu jako ta první,“ řekl Petr Brousil, mluvčí Penzijního fondu České pojišťovny. Díky tomu lze předpokládat, že penzijní fondy kvůli extrémně nízké srovnávací základně z minulého roku letos v souhrnu vykážou několikanásobně vyšší zisk.
„V letošním roce se situace na finančních trzích přece jen změnila, zavládl optimismus především ve srovnání s loňským rokem. To se také odrazilo v našich hospodářských ukazatelích,“ uvedl Petr Hájek, předseda představenstva Generali Penzijního fondu.
Klienti si letos polepší Díky očekávanému lepšímu hospodaření penzijních fondů se vyšších výnosů za letošní rok dočkají i samotní klienti. Penzijní fondy totiž mezi klienty rozdělují minimálně 85 procent hospodářského výsledku (pět procent je na navýšení rezervního fondu a deset procent pro akcionáře). Pokud se akcionáři svého podílu vzdají, mezi klienty se může rozdělit až 95 zisku fondu.
Jestliže vloni jen tři z deseti penzijních fondů klientům připsaly více než jedno procento, za letošní rok by to měla být již většina. Právě okolo jednoho procenta se totiž očekává letošní průměrná míra inflace. V loňském roce se inflace vyšplhala na hodnotu 6,3 procenta, nejvíce od roku 1998.
Všichni klienti penzijních fondů tak zaznamenali reálnou ztrátu. V případě čtyř fondů byla tato ztráta prakticky ve výši celé inflace, protože klientům připsaly za celý rok výnos menší než 0,1 procenta. Větší zhodnocení měly vloni (respektive za loňský rok) pouze fondy Generali (dvě procenta), Allianz (tři procenta) a Aegon (3,5 procenta). PF Aegon výnos podle odborníků dosáhl za cenu výrazných dotací ze strany akcionáře, Allianz a Generali to dokázaly díky tomu, že měly během loňského roku zanedbatelný podíl akcií.
Penzijní fondy si i v tomto roce zachovávají konzervativní zaměření svých investic. Z celkového objemu prostředků v penzijním připojištění je téměř 82 procent v dluhopisech a skoro deset procent na účtech a termínovaných vkladech. Do akcií bylo uloženo jen asi 2,3 procenta a do podílových listů necelá tři procenta spravovaných peněz. Koncem září měly všechny penzijní fondy dohromady 4,428 milionu klientů, což bylo o 132 tisíc lidí více než koncem roku 2008.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.