« Zpět

Šéf financí: penzijní reforma sníží sociální pojistné, ale zvýší DPH

| 22. listopadu 2010 - 10:32 | Zprávy | Penzijní spoření

Ministr financí, první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v souvislosti s penzijní reformou předpokládá, že se o něco sníží sociální pojištění, ale naproti tomu se zvýší daň ze spotřeby, především DPH. Uvedl to včera v televizní diskusi Otázky Václava Moravce.

Ministr financí, první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v souvislosti s penzijní reformou předpokládá, že se o něco sníží sociální pojištění, ale naproti tomu se zvýší daň ze spotřeby, především DPH. Uvedl to včera v televizní diskusi Otázky Václava Moravce.
„Pokud bude platit od 1. ledna 2012 penzijní reforma, což bych si nepochybně přál, občanů se dotkne, že o něco méně budou odvádět z povinného sociálního pojištění a o něco více dojde ke zdanění na spotřebě.“
Kalousek řekl, že ke zvýšení DPH dojde jen v souvislosti s penzijní reformou a že vyšší „inkaso daní nesmí látat díry v rozpočtu.
Nespecifikoval nové možné výše sazeb DPH s tím, že to záleží na řešení reformy, i když by podle něho bylo dobré mít jednotnou sazbu 19 procent (dnes 20 a 10 procent).
Vyberte si penzijní připojištění zde
„Je to velmi výrazný krok k mezigenerační solidaritě,“ uvedl ministr. Dodal, že růst nákladů domácnostem důchodců za vyšší DPH bude vláda kompenzovat valorizací důchodů.
Současně upozornil, že reforma, i když může být příští rok schválena, by mohla nabýt účinnosti až od roku 2013, takže v rozpočtu pro rok 2012 s ní zatím nepočítá.
Ministr odmítl, že by bylo možné zrušit stropy pro placení zdravotního a sociálního pojistného, což v diskusi požadovala místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá.
Řekl, že by to bylo v rozporu s nálezem Ústavního soudu, na základě kterého musí vláda prohloubit zásluhovost v důchodech. V této souvislosti uvedl, že ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) již připravil pro vládu konkrétní řešení na nález Ústavního soudu a bude o něm za několik dnů informovat na tiskové konferenci.
Ekonom, profesor Jan Švejnar považuje za hlavní, aby vláda se všemi důležitými reformními kroky přišla již v příštím roce. Za důležité považuje především penzijní a zdravotní reformu.
Ministr rovněž uvedl, že chce vládě v nejbližší době navrhnout rozvázání některých výdajů, se kterými ministerstva zatím nemohou disponovat kvůli letošní situaci v rozpočtu státu.
„Nebude to však ani jedna miliarda,“ uvedl. Peníze by se mohly podle jeho slov uvolnit například ministerstvu vnitra pro zvýšení částky určené na výsluhy policistů, kterých proti předpokladu odešlo více.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.