« Zpět

Řekni, kolik na mně vyděláš

| 29. července 2009 - 11:43 | Zprávy | Penzijní spoření

Penzijní fondy a jejich zprostředkovatelé musí ukázat své provize. Penzijní fondy a jejich agenti připravují nové penzijní smlouvy. Od srpna, tedy za tři dny, totiž musí podle novely zákona o penzijním připojištění klientům ukázat, kolik si na nich vydělají, tedy své marže, poplatky a další náklady fondu.

Jde o to, aby si lidé mohli udělat představu, kolik fondům a jejich distribučním sítím platí za to, že s nimi sepisují smlouvu. Čím vyšší provizi lidé agentům zaplatí, tím nižší výnos mohou samozřejmě v dalších letech od fondu očekávat.
Průměrná marže (výdělek) penzijních agentů nyní podle odborníků dosahuje pěti- až sedminásobku měsíčního příspěvku. „Líbí se mi to. Určitě je fér vědět, kolik bych za celou věc měl vlastně platit,“ říká třiatřicetiletý Jan Brabec z pražského Žižkova. Avšak zprostředkovatelům se do toho příliš nechce.
„Zveřejňování provizí je nesmysl, protože nic nevypovídá o celkových nákladech produktu a ta informace je pro klienta naprosto irelevantní,“ říká Tomáš Prouza ze společnosti Partners. Podobný názor má i Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.