« Zpět

Přeběhlíci škodí

| 15. června 2009 - 11:57 | Zprávy | Penzijní spoření

Na trhu penzijních fondů nastala revoluce. Dřív bylo celkem jedno, u kterého člověk spoří, protože výnosy se lišily o desetinky procenta. Nyní je vše jinak. Rozdíl ve výnosu „vítěze“ a „poraženého“ za loňský rok je rekordních 3,5 procenta. Trojici nejlepších tvoří nejmenší fondy.

Velké, v nichž spoří většina lidí, připíší výnos kolem nuly.
Zklamaní střadatelé se dostávají do pokušení přestupovat, hlavně proto, že od července nebo srpna by se za přestupy mělo začít platit. Kdyby se ale začali masově hrnout k nejlepší trojce, utrpí velké fondy tvrdou ránu. Odcházející klient je pro fond ohrožením. Náklady na jeho získání, které se počítaly v řádu tisíců, se totiž mají fondu vrátit tím, že klient v něm je a fond ukrajuje z jeho výnosu. Pokud ale odejde, než se provize vrátí, peníze ve fondu chybějí. Fondy navíc musejí odcházející střadatele vyplatit, a na to potřebují uvolňovat peníze z investic. Protože některé cenné papíry ztratily hodnotu, budou je možná fondy muset prodávat pod cenou a utrží ztrátu. Přeběhlík tak fond zatíží a sníží budoucí výnosy svým bývalým spolustřadatelům.
S přechodem k jinému fondu bych se neukvapovala. Nikde není psáno, že fondy, které připsaly hodně, se na špici udrží. Loňský vyšší výnos mohl být strategickým tahem jak stáhnout co nejvíc střadatelů před zavedením poplatků.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.