« Zpět

Pracující důchodci jsou vždy ve výhodě

| 23. září 2010 - 9:52 | Zprávy | Penzijní spoření

Pracovat bez omezení v pracovněprávním vztahu (sjednaném na dobu určitou či neurčitou) a současně pobírat starobní důchod – takovou možnost nabízí současná právní úprava důchodového pojištění poživatelům řádného či předčasného starobního důchodu, kteří již dosáhli důchodového věku. 

Pracovat bez omezení v pracovněprávním vztahu (sjednaném na dobu určitou či neurčitou) a současně pobírat starobní důchod – takovou možnost nabízí současná právní úprava důchodového pojištění poživatelům řádného či předčasného starobního důchodu, kteří již dosáhli důchodového věku.
Pro tzv. předčasné starobní důchodce, kteří ještě nedosáhli důchodového věku, se však nic nemění – jim výplata důchodu nenáleží při jakékoli výdělečné činnosti zakládající účast na důchodovém pojištění (byť by byla sjednána na dobu jakkoliv krátkou a byly v ní dosahovány relativně nízké pracovní příjmy) až do dosažení důchodového věku. Výplata důchodu se tedy pozastavuje.
Důchod se prací zvyšuje
Od 1. 1. 2010 existují dvě možnosti zvyšování důchodu při jeho výplatě. A to:
• pobírat řádný starobní důchod v plné výši – pak se zvyšuje důchod o 0,4 % výpočtového základu za každých 360 kalendářních dnů výdělečné činnosti získaných po 31. 12. 2009. Tento typ zvýšení lze přiznat buď po dvou letech nepřetržité výdělečné činnosti nebo při dřívějším skončení zaměstnání, kdy se získá alespoň 360 dnů výdělečné činnosti. Za nepřetržitou činnost se pro tyto účely pokládá i „bezprostřední“ návaznost nového zaměstnání.
Vyberte si svůj produkt zde
• pobírat důchod ve výši poloviny (tedy poloviny procentní i poloviny základní výměry) – pak se zvyšuje důchod o 1,5 % výpočtového základu za každých 180 kalendářních dnů výdělečné činnosti získaných po 31. 12. 2009.
Základní výměra důchodu je stejná pro všechny druhy důchodů a činí 2 170 Kč.
Příklad: Výpočet důchodu při zvýšení o 0,4 %
Muž pobírá řádný starobní důchod ve výši 13 000 Kč (základní výměra 2 170 Kč + procentní výměra 10 830 Kč). Procentní výměra byla stanovena z výpočtového základu 18 050 Kč za 40 let pojištění (á 1,5 %), tj. 60 % (18 050 Kč x 0,60 % = 10 830 Kč). Od 1. 5. 2010 začal vykonávat výdělečnou činnost, přičemž svůj důchod si ponechal v plné výši. Výdělečnou činnost vykonává nepřetržitě do 31. 12. 2012. Po dvou letech výkonu této činnosti, tj. po 30. 4. 2012, může požádat o úpravu starobního důchodu. Na základě této žádosti mu bude výše starobního důchodu od 1. 5. 2012 upravena takto: procentní výměra plného důchodu se zvýší o 0,8 % výpočtového základu (dva roky = dvě úplná období 360 dnů, přičemž za každé z nich náleží 0,4 %), tj. o 145 Kč (18 050 Kč x 0,008 %), tedy na 13 145 Kč.
Pozn.: Příklad nepřihlíží k valorizacím dávek, k nimž může případně dojít v průběhu let 2010 až 2012.
Na Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ) se často obracejí klienti s dotazem na „zdaňování důchodů“, zejména starobních. Tato problematika, i když je úzce spjata s prováděním důchodového pojištění, je především záležitostí daňovou. Podle zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu, podléhá dani z příjmu v roce 2010 ta část důchodu, která za daný kalendářní rok přesáhla částku 288 000 Kč. Tato částka se rovná důchodu vyplácenému ve výši 24 000 Kč měsíčně. Důchodce je povinen v případě, že se jej povinnost odvést daň z příjmu týká, vždy do 31. 3. následujícího kalendářního roku podat daňové přiznání na příslušném finančním úřadě.
Za zaměstnance – pracující důchodce – odvádí pojistné na důchodové a nemocenské pojištění a na státní politiku zaměstnanosti jejich zaměstnavatel, který je strhne z platu.
Pokud starobní důchodce pobírá důchod a podniká jako OSVČ, je považován za OSVČ vykonávající činnost vedlejší. Povinnost platit roční pojistné na důchodové pojištění mu vznikne v případě, kdy příjmy po odpočtu výdajů ze samostatné výdělečné činnosti dosáhnou v kalendářním roce rozhodnou částku, tj. částku zakládající povinnou účast na důchodovém pojištění. Uvedená částka se každoročně mění. Pro rok 2010 činí její výše 56 901 Kč.
Osoba, která aspoň po část kalendářního roku vykonávala samostatnou výdělečnou činnost, je povinna podat příslušné OSSZ na předepsaném tiskopisu přehled o daňovém základu, případně o příjmech a výdajích OSVČ, a to nejpozději do jednoho měsíce ode dne, ve kterém měla podle zákona o daních z příjmů podat daňové přiznání za tento kalendářní rok. Pokud OSVČ nezpracovává daňové přiznání daňový poradce, je povinna podat přehled nejpozději do 30. dubna následujícího roku.
Pokud OSVČ zpracovává daňové přiznání daňový poradce, je povinna tuto skutečnost doložit OSSZ nejpozději do 30. dubna následujícího roku. Přehled za kalendářní rok je pak povinna podat nejpozději do 30. července následujícího roku.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.