« Zpět

Podle čeho vybírat penzijní fond

| 11. října 2010 - 9:55 | Zprávy | Penzijní spoření

Zájemci o penzijní připojištění si mohou vybírat mezi deseti penzijními fondy. Podle čeho vybírat? Hodně napoví zisky fondů v minulých letech. Výběr penzijního fondu je relativně jednoduchý – stačí se podívat na výnosy, které klienti získávali v minulých letech. U investic se obecně tento ukazatel jako hlavní aspekt výběru příliš nedoporučuje, protože historické výnosy nikdy nezaručují, že daná investice (například podílový fond) bude stejně úspěšná i nadále. Podobně to sice platí u penzijních fondů, zde ale historické výnosy poskytnou nejlepší obrázek, které fondy se zdají být výhodnější.


Vzájemné porovnání
Jelikož je na výběr pouze deset penzijních fondů, nebude porovnávání až tak složité. Je ale třeba si dát pozor, co je dobré porovnávat. Nestačí se dívat jen na to, který fond připsal v některém roce maximální zhodnocení, ale sledovat, zda byl v ziskovosti průměrný, podprůměrný či nadprůměrný i v dalších letech (v porovnání s ostatními fondy). Když nějaký penzijní fond v určitém roce výnosově „oslnil“, ale v dalších letech byl v porovnání s ostatními fondy spíše podprůměrný, není to pravá volba. Ideální je dát přednost takovému fondu, který si mezi ostatními drží největší dlouhodobou výnosovou nadprůměrnost.
Vyberte si vhodný penzijní fond zde
Častou chybou, které se lidé dopouštějí, je srovnávání výnosů jednoho fondu ve více letech. Správně je třeba porovnávat výnosy všech fondů, ale vždy pouze v jednom roce. Každý rok je totiž pro fondy zcela odlišný, a to se zásadně odráží na dosaženém zisku (a tím pak na připsaném zhodnocení klientům). Dobré je se ptát, proč v daném roce některý fond dokázal připsat klientům o dvě procenta více než jiný, přestože měly fondy stejné podmínky pro zhodnocování prostředků účastníků.
Ukázkou jsou výnosy připsané klientům za poslední dva roky (za rok 2008 a 2009). To většina klientů získala méně než jedno procento. Tento výsledek není možné objektivně porovnat například s rokem 2005, kdy se výnosy fondů pohybovaly mezi třemi až pěti procenty. Nelze pak říci, že daný fond je kvůli výnosu za rok 2008 a 2009 špatný. Nízké zhodnocení totiž klientům přiznala za poslední roky většina penzijních fondů. Příčinou byla finanční krize a s ní spojená rozkolísanost finančních trhů. Podle zákona o penzijním připojištění je fond povinen mezi klienty rozdělit minimálně 85 procent ročního zisku a výnos jim připsat na účet.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.