« Zpět

Penzijních fondů se nemusíte bát

| 27. listopadu 2008 - 12:09 | Zprávy | Penzijní spoření

Nejste si jisti, zda si zařídit penzijní připojištění? Váháte, jestli je to bezpečný způsob řešení, a zajímá vás, kolik vám penzijní fondy vynesou? Je spoření bezpečné? Vklady v penzijních fondech sice nejsou pojištěné, ale vaše úspory jsou v bezpečí, podléhají dohledu České národní banky...

Nejste si jisti, zda si zařídit penzijní připojištění? Váháte, jestli je to bezpečný způsob řešení, a zajímá vás, kolik vám penzijní fondy vynesou? Odpovědi jsme našli za vás.

Je spoření bezpečné?
Vklady v penzijních fondech sice nejsou pojištěné, ale vaše úspory jsou v bezpečí, podléhají dohledu České národní banky. Zároveň stát zákonem reguluje rizikovost investic, které penzijní fond podniká. Není třeba možné všechny úspory klientů vrhnout na trh s nemovitostmi nebo investovat jen do akcií.
Jak ve fondu vyděláte?
V penzijním fondu vám přibývají peníze třemi způsoby. Získáváte příspěvek od státu, podíl na výnosech fondu a máte možnost snížit si o zaplacené příspěvky daně. Spořit může začít každý plnoletý člověk a nejnižší možný vklad je nastaven na 100 korun měsíčně. K úložce dostanete státní podporu. Ke každé stokoruně máte navíc 50 korun, nejvyšší příspěvek 150 korun odpovídá vkladu 500 korun měsíčně. Abyste maximálně využili všech výhod, je podle Asociace penzijních fondů ideální, když budete ukládat 1 500 korun měsíčně. Dostanete tak nejvyšší možný státní příspěvek - 1 800 korun ročně, a zároveň si můžete ze základu daně odečíst celých 12 000 korun, čímž ušetříte dalších 1 800 korun.
Kolik peněz vám vyplatí?
Kolik peněz po výpovědi smlouvy obdržíte, se bude odvíjet od toho, jakou částku a jak dlouho spoříte a jak dobře vklady dokázal vámi vybraný fond zhodnotit. Na internetových stránkách Asociace penzijních fondů (www. apfcr. cz) si to na kalkulačce můžete orientačně spočítat.
Když budete deset let ukládat pětistovku měsíčně a fond vklady zhodnotí 2,4 procenty ročně, dostanete přes 86 000 korun. Sami jste přitom uložili 60 tisíc. Kdy si můžu peníze vybrat? Abyste získali všechny uspořené peníze, je potřeba splnit dvě podmínky. Zaprvé - smlouvu musíte ukončit nejdříve v 60. roku svého života. A zadruhé - musíte spořit minimálně pět let.
Pokud obě podmínky splníte, můžete si vybrat buď celý obnos najednou, nebo si z něj nechat vyplácet penzi. Výnosy, které z penzijního fondu získáváte, v každém případě zdaníte patnáctiprocentní daní.
Potřebujete-li peníze dřív, můžete smlouvu vypovědět předčasně. Po několika měsících dostanete takzvané odbytné. O státní podporu však přijdete.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.