« Zpět

Penzijní připojištění je vhodný produkt do finanční mozaiky

| 6. října 2008 - 11:05 | Zprávy | Penzijní spoření

PŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA PENZIJNÍHO FONDU GENERALI PETR HÁJEK odpovídá mj. na to, oč jde v dnešním systému penzijního připojištění a proč by ho každý měl mít.  
 

PŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA PENZIJNÍHO FONDU GENERALI PETR HÁJEK:

* Přírůstek lidí v systému penzijního připojištění je standardní, ale nejde o žádný příliv. Počet nových klientů zdaleka neodpovídá ekonomickému růstu a zvyšování příjmů. Co si o tom myslíte vy?

Dnes jsou v systému penzijního připojištění více než čtyři milióny osob. Znamená to, že nezbývá příliš velká rezerva potenciálních dosud neoslovených klientů, kteří by uzavřeli smlouvu penzijního připojištění. I přesto se však ukazuje, že takoví klienti jsou a dají se „najít“. Ať už jde o tzv. firemní klienty, tedy ty, kteří uzavírají smlouvy v rámci poskytnutých zaměstnaneckých výhod, anebo jednotlivé privátní klienty, tržní potenciál ještě není úplně vytěžen.

* A jak je na tom s růstem klientského kmene Generali?

Generali penzijní fond má jasnou strategii. Chceme se stát středně velkým penzijním fondem s důstojným postavením na trhu. Náš podíl a počet klientů má za uplynulé období vzrůstající tendenci. Abychom svého cíle dosáhli, musíme růst v následujících letech výrazně rychleji než trh. Těší nás, že se naše pozice postupně vylepšuje.

* Výnosnost penzijních fondů loni převýšila maximálně čtyři procenta, jako v případě vašeho fondu. V čem je nyní vůbec penzijní připojištění výhodné, vždyť jeho výnosnost ani nekopíruje inflaci a hodnota peněz na fondech tak klesá. Tedy, proč vůbec vstupovat do systému penzijního připojištění?

Dívejme se na produkt penzijního připojištění jako na produkt spořící v dlouhodobém horizontu. Je jisté, že na trhu existují i jiné finanční produkty. Nicméně penzijní připojištění má svým klientům zabezpečit jistotu nezáporného výnosu naspořených prostředků. Tak to byl a je produkt nastaven. Konzervativní – řekl bych až příliš konzervativní – pravidla finančního umístění nedávají mnoho prostoru pro vysoké výnosy. Uvědomme si, jak právě v dnešní době, v kontextu tzv. hypoteční krize, je garantované zhodnocení velmi pozitivně vnímáno. Do budoucna se rýsuje určitá představa, jak nabídnout klientům možnost vedle konzervativní, méně rizikové varianty nízkého výnosu, i variantu rizikovější, zato s vyššími výnosy.

* O co tedy dnes v penzijním připojištění především jde?

Tak jak bylo řečeno – produkt penzijního připojištění je produktem spoření na stáří. V principu jde o to, umožnit klientům čerpat finanční částky v době důchodového věku, aby byli dostatečně zabezpečeni vedle dávek sociálního systému – vyplácené penze – dávkami penzijního připojištění. Obraz současné reality je však trochu jiný. Lidé spoří v průměru 450 Kč měsíčně a své dávky penzijního připojištění si ve většině případů nevybírají formou vyplácené renty, ale formou jednorázového vyrovnání. Také proto je dnes diskutován legislativní rámec podmínek penzijního připojištění, který by umožňoval větší motivaci klientů k vyšším měsíčním splátkám, respektive by upřednostňoval vyplácení pravidelné renty.

* Výtěžnost vkladů ve stavebním spoření dosahuje ročně kolem sedmi procent, u fondů to je méně. Maximální státní podpora fondů je ve srovnání se stavebním spoření poloviční. Tedy, měl by se podle vás přehodnotit systém státních podpor?

Troufám si říci, že ano. Má-li systém penzijního připojištění být účinný a má-li být alternativou pro spoření na stáří, pak motivace ze strany státu případnou vyšší státní podporou je nezbytná.

* Hovořil jste o finanční mozaice. Jak penzijní připojištění využíváte ve své produktové mozaice?

Penzijní připojištění nabízíme s výhodami spojenými s pojištěním. Klientům v případě uzavření smlouvy o penzijním připojištění nabízíme slevy na zajímavé produkty pojištění úrazového a nemocenského.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.