« Zpět

Penzijní připojištění je lépe uzavřít před reformou

| 5. září 2011 - 11:16 | Zprávy | Penzijní spoření

Lidé, kteří ještě nemají penzijní připojištění, mají nyní jedinečnou příležitost, jak začít výhodně spořit na stáří.
Sněmovnou právě schválený zákon o doplňkovém penzijním spoření, který bude účinný od ledna 2013, totiž v tomto dobrovolném třetím důchodovém pilíři udělá zásadní změny, které nemusí každému vyhovovat.

Lidé, kteří ještě nemají penzijní připojištění, mají nyní jedinečnou příležitost, jak začít výhodně spořit na stáří.
Sněmovnou právě schválený zákon o doplňkovém penzijním spoření, který bude účinný od ledna 2013, totiž v tomto dobrovolném třetím důchodovém pilíři udělá zásadní změny, které nemusí každému vyhovovat.
Kdo však vstoupí do penzijního připojištění letos, nebo příští rok, zachová si – stejně jako stávající účastníci – všechny dnešní výhody, pokud ovšem dobrovolně nepřestoupí do nového systému, konkrétně do nově vzniklých účastnických fondů.
Současné penzijní fondy reforma přemění na tzv. transformovaný fond, který se uzavře a poté už do něho nebude možné vstupovat. Poté už zájemci budou moci v rámci třetího pilíře vstupovat jen do nových účastnických fondů, pro něž budou platit některá zcela odlišná pravidla. Přestupující účastník tedy mimo jiné ztratí i garanci nezáporného výnosu. Přestoupit z transformovaného do nového účastnického fondu bude moci kdykoli.
A jaké výhody si lze uzavřením penzijního připojištění ještě před účinností reformy oproti novým účastnickým fondům zachovat?

Co si udrží

Účastníkům transformovaného fondu zůstanou zachovány všechny dnešní podmínky.

Garance návratnosti vkladu

Především půjde o garanci návratnosti vložených prostředků, tedy že v žádném roce nemůže hodnota vkladu klesnout (tzv. nezáporný výnos). Zůstane tak zachována vysoká bezpečnost vložených peněz.
Tento princip nebude platit v nových účastnických fondech. Výnosy jejich klientů mohou být podle vývoje na kapitálovém trhu sice i mnohem vyšší než u klientů transformovaného fondu, ale majetek účastníků v nových fondech se může v nepříznivých ekonomických časech také snížit, výnos tedy může být i záporný. Jeden z nových fondů ale bude mít konzervativní zaměření.
Výsluhová penze
Účastníci transformovaného fondu rovněž zůstane možnost výběru až poloviny prostředků na účtu již po patnácti letech formou výsluhové penze. To je velká výhoda, protože bez výsluhové penze se účastník dostane ke svým penězům nejdříve v šedesáti letech, ledaže by oželel připsané státní příspěvky.
Naproti tomu účastníci nových fondů nebudou moci výsluhovou penzi sjednat.

Stejná výše státního příspěvku
Účastníci transformovaného fondu budou současně požívat téměř všech výhod, které budou mít účastníci nových fondů.
Například jednorázová výplata peněz místo penze, možnost předčasného ukončení smlouvy s výplatou všech peněz na účtu (s výjimkou státních příspěvků) zůstane zachována jak pro účastníky transformovaného fondu, tak nových účastnických fondů.
Jednotná pravidla pro účastníky transformovaného a nových fondů budou platit i pro státní příspěvek a daňové úlevy. Ale pozor – dochází zde proti dnešku k významné změně.
Státní příspěvek dnes činí minimálně 50 korun při úložce 100 korun měsíčně a až 150 korun měsíčně při úložce 500 korun měsíčně a více. Státní příspěvek tak za rok může být až 1800 korun (12x150).
Nově bude státní příspěvek pro účastníky transformovaného i nových fondů nastaven jednotně. Bude činit minimálně 90 korun při měsíční úložce 300 korun a až 230 korun při úložce 1000 korun a více. Státní příspěvek tak může být až 2760 Kč ročně (230x12).
Jak je patrné, konstrukce příspěvku je nastavena tak, aby motivovala k vyšším měsíčním úložkám. Lidé, kteří spoří menší částky – a je jich velmi mnoho – na to tedy doplatí snížením příspěvku, nebo dokonce nedostanou žádný.
„Všichni stávající účastníci s vlastním příspěvkem nižším než 300 korun se budou muset rozhodnout, zda si příspěvek zvýší a budou pobírat státní příspěvky, nebo ho ponechají ve stávající výši a pak státní příspěvek nedostanou,“ potvrdil Právu výkonný ředitel a předseda představenstva Penzijního fondu Komerční banky Pavel Jirák.
Výše daňového odečtu – maximálně 12 000 Kč ročně – bude pro všechny účastníky rovněž jednotná, ale pro dosažení maximálního odečtu bude nutné naspořit 24 tisíc Kč ročně (dosud 18 tisíc Kč ročně). Je to kvůli tomu, že stát bude nově poskytovat příspěvek až do sumy 12 000 korun za rok.
Daňový efekt bude o něco vyšší než dnes, a to kvůli chystanému zvýšení sazby daně z příjmů z 15 na 19 procent. Při maximálním odečtu 12 000 korun ročně každý člověk ušetří na daních namísto dnešních 1800 korun nově 2280 korun.
Striktně odlišovat druhý pilíř
Od dobrovolného spoření na stáří ve třetím pilíři, o němž byla řeč dosud, je nutno striktně rozlišovat dobrovolné spoření na stáří ve druhém pilíři, který se rozjede rovněž od ledna 2013. Jde o zcela nový a úplně jiný systém.
Druhý pilíř spočívá v tom, že zájemce bude mít možnost vyvázat 3 % sociálního pojistného z povinného prvního pilíře na svůj individuální účet a současně spořit 2 % ze své hrubé mzdy. Žádné jiné platby nebudou dovoleny. Účastníkovi se kvůli tomu adekvátně sníží státní důchod, a to až o 15 procent podle délky spoření ve druhém pilíři.
Tato forma spoření bude bez státních příspěvků, daňových úlev, příspěvků zaměstnavatele a nebude možný výběr až poloviny peněz po 15 letech (výsluhová penze). Ani zde nebude garance nezáporného zhodnocení.
Účastníci tohoto spoření nebudou mít nárok na výplatu peněz formou jednorázového vyrovnání, budou dostávat při odchodu do důchodu jen penzi. Penze bude doživotní, nebo na 20 let.
Společné je to, že účastnické fondy ve druhém pilíři budou – stejně jako všechny fondy ve třetím pilíři – spravovat Penzijní společnosti. Přestupovat z jednoho pilíře do druhého však nebude možné.
Výše státního příspěvku
Úložka za měsíc Dnes 2013 Od
100 50 0
200 90 0
300 120 90
400 140 110
500 150 130
600 150 150
700 150 170
800 150 190
900 150 210
1000 a více 150 230
Pozn.: údaje jsou v Kč za měsíc

Výše daňového odečtu * jako dosud maximálně 12 000 korun ročně * odečet bude ale možný pro příspěvky účastníka přesahující částku 12 000 Kč za rok (dosud 6000 korun)

Účastník si udrží všechny současné výhody, pokud dobrovolně nepřestoupí do nového systému.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.