« Zpět

Penzijní připojištění

| 16. září 2008 - 10:50 | Zprávy | Penzijní spoření

Co to je: Státem dotovaná forma spoření na důchod. Pozor, nepleťte si penzijní připojištění a důchodové pojištění - důchodové je jeden z typů kapitálového životního pojištění.

Kam jdou peníze: Penzijní fond vklady svých klientů dále investuje a výnos připisuje na účet. Vklady v penzijních fondech sice nejsou pojištěné, ale jde o bezpečné investice, které podléhají dohledu České národní banky. Za rok 2007 to bylo průměrně 2,78 procenta. Nejvíc připsal svým klientům penzijní fond Aegon - 4,50 procenta (více čtěte na straně E4).

Kolik musíte ukládat: Minimální vklad je 100 korun měsíčně. Optimální je ukládat 1 500 korun měsíčně, protože k této sumě dostanete maximální státní příspěvek i daňovou úlevu. Často na penzijní připojištění přispívá i zaměstnavatel.

Kolik vám přidá stát: Ke každé stokoruně dostanete od státu 50 korun. Nejvyšší příspěvek ve výši 150 korun odpovídá vkladu 500 korun měsíčně. Pokud spoříte vyšší částku, můžete si až 12 000 korun odečíst z daňového základu. Vzhledem k jednotné patnáctiprocentní dani z příjmu bude úspora pro všechny nejvýš 1 800 korun.

Kolik vám vyplatí: Jakou sumu po výpovědi smlouvy dostanete, záleží na tom, kolik peněz a jak dlouho spoříte, a také na tom, jak dobře vklady fond dokázal zhodnotit. Výnos podléhá patnáctiprocentní dani. Na internetových stránkách Asociace penzijních fondů (www.apfcr.cz) si to na kalkulačce můžete orientačně spočítat. Když budete spořit pětistovku měsíčně 10 let a fond vklady zhodnotí v průměru 3,5 procenta ročně, po zdanění dostanete necelých 90 719 korun, nebo doživotní penzi 564 korun.

Pro koho se hodí: Penzijní připojištění je zajímavé hlavně kvůli státnímu příspěvku. Pokud sjednáváte pojištění na kratší dobu, je jeho podíl na konečné částce velký. Nejvíc na něm proto vydělají klienti starší 53 let. Dobrým důvodem je také to, když vám na penzi přispívá zaměstnavatel.

Pro koho se nehodí: Pokud vám do odchodu na penzi zbývá víc než 20 let, podle odborníků stačí na připojištění ukládat 150 až 200 korun měsíčně a další peníze radši investovat do jiných, dynamičtějších produktů. Například do podílových fondů, hlavně těch akciových. Nejčastější omyl: Řada lidí si myslí, že po odchodu do důchodu už si připojištění nemůžou uzavřít. To je omyl. Smlouvu o penzijním připojištění jde uzavřít třeba i v 70 letech, ale abyste ke svým vkladům dostali státní příspěvek, musíte spořit alespoň 5 let.

Penzijní připojištění

+ bez poplatků + státní příspěvek + úlevy na daních + příspěvek od zaměstnavatele + při předčasném ukončení smlouvy nepřijdete o nic z vložených peněz
- výnos se musí danit - předčasným ukončením smlouvy přijdete o státní příspěvky - nižší zisk

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.