« Zpět

Penzijní fondy: změny, které lidi moc nepotěší

| 5. května 2009 - 11:45 | Zprávy | Penzijní spoření

Jeden z nejrozšířenějších druhů spoření, penzijní připojištění, čekají největší změny od jeho vzniku před více než deseti lety. Pro 4,3 milionu jejich klientů to budou změny spíš k horšímu. Už od července, pokud stihne projít nový zákon Senátem, viditelně ochabne přetahování o nové klienty.


Pokud někdo spoří méně než pět let, bude moci přejít k výkonnějšímu či zdravějšímu fondu jen po zaplacení nového poplatku ve výši až osmi set korun. Fondy musí přestat nabízet různé finanční a jiné výhody při lákání klientů. Nesmějí například slíbit, že tento přestupní poplatek uhradí. Ani další změna lidi nepotěší: aby dosáhli na maximální státní podporu 150 korun, budou muset od ledna víc spořit. Dosud stačilo dávat do fondu pětistovku, nově bude třeba sedm set.
Na změnách se dohodlo ministerstvo financí a zástupci zejména velkých fondů, které zažívají těžké časy. Když začínaly, slibovaly zhodnocení okolo čtyř procent ročně. Za poslední dva roky nepokryjí ani inflaci. Za loňský rok ty největší připíší výnos mezi nulou a procentem. Menší fondy však mohou přidat víc z vlastních peněz a vyvolat tím vlnu přestupů. To by některé klienty mohlo poškodit. Přetahovaná o lidi stála fondy už přes čtyři miliardy, které klientům postupně strhávají. Když klient uteče ke konkurenci, náklady na jeho nalákání ve starém fondu zůstávají a ukousnou z výnosů pro méně lidí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.