« Zpět

Penzijní fondy zdraží všem

| 22. dubna 2009 - 12:01 | Zprávy | Penzijní spoření

Víc než čtyři miliony lidí, kteří si spoří na důchod a chtějí dál dostávat státní podporu jako teď, budou muset začít už od ledna do penzijních fondů ukládat víc. Počítá s tím největší reforma penzijních fondů od jejich vzniku před patnácti lety.


Změnu včera schválila vláda – včetně bodu, podle kterého se zpřísnění podpory bude týkat nejen nově podepsaných smluv, ale úplně všech klientů. Kdo si spoří 500 korun měsíčně, dnes dostává od státu 150 korun. Příští rok ale bude potřeba vložit aspoň 700 korun měsíčně. Za pětistovku dostanou lidé od ledna nově jen 120 korun měsíčně.

Stoupne i minimální částka pro vyplácení minimálního padesátikorunového příspěvku. Dnes stát dotuje každého, kdo si uloží aspoň 100 korun měsíčně. Nově bude třeba spořit aspoň tři stovky.
"Dnes si lidé v průměru ukládají 440 korun měsíčně. My je chceme motivovat, aby si na důchod ukládali vyšší částky," prohlásil ministr práce Petr Nečas.
Návrh vlády podporuje i opoziční ČSSD. "Je to velmi zajímavé řešení, které bude motivovat občany k vyšším vkladům a zároveň v době krize neprohloubí deficit rozpočtu," říká místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.