« Zpět

Penzijní fondy vydělaly za pololetí 2,3 miliardy

| 12. srpna 2010 - 11:02 | Zprávy | Penzijní spoření

Klientům českých penzijních fondů by se za letošní rok mohly úspory zhodnotit zhruba o 1,87 procenta. To za předpokladu, že by se českému dluhopisovému trhu dařilo stejně dobře jako v první polovině roku. Vyplývá to ze včera zveřejněných údajů Asociace penzijních fondů. Fondy vykázaly zisk 2,3 miliardy korun. Ten se bude podle pravidel daných zákonem dělit mezi 4,5 milionu klientů, kteří mají ve fondech uloženy své úspory.

Penzijní a podílové fondy
za celý rok by si mohly fondy připsat výnos kolem 1,9 procenta Během druhého čtvrtletí do fondů investovalo 38 tisíc nových střadatelů


Po dvou velice hubených letech se jedná o slušný výsledek. Zisk fondů za první půlrok vyrostl o víc než sto procent proti loňskému prvnímu pololetí, kdy fondy vydělaly jen 1,021 miliardy. „Při meziročním porovnání je třeba vzít v úvahu problémy, které provázely kapitálový a finanční trh v předchozích dvou letech,“ uvedl prezident asociace Jiří Rusnok.
Zhodnocení kolem 1,9 procenta je však celkem nízké na to, že peníze klientů jsou nedostupné minimálně pět let, než klient dosáhne šedesátky, nebo nejdříve po patnácti letech spoření, pokud je klient mladší.
Nejlépe vynášející spořicí účty dnes zhodnocují úspory i dvěma procenty ročně a peníze jsou dostupné prakticky ihned.
Výhodou penzijních fondů je ale státní příspěvek, který k procentuálnímu zhodnocení přidá až 150 korun měsíčně, a možnost daňového odpočtu vkladů, jež si klient do fondu poslal.
Vybírejte a porovnávejte nabídku penzijního připojištění zde
Výnosy fondů jsou relativně nízké, protože dnes investují velice konzervativně. Podíl akcií, kterých se fondy během krize masivně zbavovaly, se oproti předchozímu čtvrtletí ještě snížil. Dnes čítá jen 1,3 procenta. V dluhopisech a termínovaných vkladech je 92 procent prostředků.
„Může to být tím, že manažeři fondů nejsou po špatných zkušenostech z finanční krize příliš optimističtí k budoucímu vývoji na trzích,“ říká viceprezident asociace Mojmír Boucník. Investování fondům komplikuje legislativa, podle níž fondy musejí za každý rok připsat klientům minimálně „kladnou nulu“. To znamená, že případnou ztrátu z obchodování musejí vykrývat akcionáři a doplňovat kapitál. K tomu došlo během krize několikrát. Akcionáři doplňovali celkem zhruba osm miliard korun.
Podle šéfa penzijních fondů ČSOB Petra Beneše jsou nyní fondy ještě opatrnější a to kvůli chystané změně legislativy. „Při přechodu na nový systém bude důležité, aby skutečná hodnota aktiv fondů při zohlednění oceňovacích rozdílů byla v každém okamžiku vyšší než závazky ke klientům,“ řekl Beneš s tím, že podle zmiňovaného zákona by vedle penzijních fondů měly vzniknout nové penzijní společnosti. V nich bude majetek střadatelů oddělen od majetku akcionářů a budou nabízet různé investiční strategie. Může se stát, že o převedení peněz ze „starých“ penzijních fondů do nových bude chtít velký počet stávajících klientů. Systém proto musí být stabilní.
Výsledky za druhý kvartál ukázaly, že Češi mají o zhodnocování úspor v konzervativních penzijních fondech stále zájem. Celkový počet účastníků stoupl skoro o 38 tisíc účastníků na 4,54 milionu.
V systému je zapojeno přes 70 procent celkového počtu práceschopných obyvatel republiky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.