« Zpět

Penzijní fondy vydělaly méně, než se čekalo

| 13. listopadu 2008 - 12:14 | Zprávy | Penzijní spoření

České penzijní fondy vydělaly za první tři čtvrtletí letošního roku ještě méně, než se čekalo. Jejich zisk klesl o třetinu na 2,16 miliardy korun. Klientů fondům přibylo. Čeká se na nový zákon, který může platit od roku 2010...

Zisk českých penzijních fondů za tři čtvrtletí je 2,16 miliardy * Klientů fondům přibylo * Čeká se na nový zákon, který může platit od roku 2010

České penzijní fondy vydělaly za první tři čtvrtletí letošního roku ještě méně, než se čekalo. Jejich zisk klesl o třetinu na 2,16 miliardy korun. Ještě před dvěma týdny se předpokládal zisk 2,3 miliardy korun. Potvrzuje se tak, že kvůli finanční krizi zažijí české penzijní fondy vůbec nejhorší rok ve své historii. Jejich výnosy budou nižší než loni, kdy víc než čtyřem milionům Čechů, kteří si jejich prostřednictvím spoří na důchod, vydělaly mezi dvěma a třemi procenty.

Důvodem nižších zisků je zejména pokles cen akcií, kterých se některé fondy dokonce úplně zbavily.
Nedařilo se příliš ani trhům dluhopisů, kde mají penzijní fondy tři čtvrtiny svého majetku.
Ani od čtvrtého kvartálu přitom šéf Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok žádné výrazné zlepšení neslibuje. Trhy jsou stále velmi rozkolísané a na akciových trzích podle něj není naděje, že by se akcie vydaly směrem vzhůru. Dluhopisy sice podle Rusnoka vypadají díky trendu snižování sazeb nadějně, nepředpokládá ale, že by na nich fondy dělaly ziskové operace. "Budeme rádi, když nebudou přispívat k záporným oceňovacím rozdílům," míní Rusnok.
V penzijním fondu výnosy nemohou jít do minusu. Ztrátu musí zaplatit správce. To letos udělal například nový fond Aegon a totéž plánuje znovu. I když fondy strádají, klienti dál vydělávají na státním příspěvku. Podle Rusnoka by žádný z fondů – s výjimkou Aegonu, který je na trhu krátce a teprve se rozbíhá, neměl letos skončit ve ztrátě. "Nepředpokládám to, ale vyloučit se nedá nic," dodal bývalý ministr financí Rusnok.
Zatímco zisky fondům klesají, klientů jim stále přibývá. Na konci září mělo penzijní připojištění 4,21 milionu osob, což bylo o 245 tisíc lidí více než v závěru roku 2007.
Také peníze evidované ve prospěch účastníků stále narůstají. Jestliže na konci roku 2007 bylo na účtech účastníků 162 miliard korun, teď už je to 181 miliardy. Měsíční nárůst přesahuje v letošním roce dvě miliardy korun. Představitelé podílových fondů dnes bědují nad tím, že ačkoliv je penzijní spoření dlouhodobou investicí i na desítky let, současná právní úprava z něj dělá krátkodobou investici, která musí každoročně skončit ziskem a nedovolí jim tolik riskovat. To se může brzy změnit.
Ministerstvo financí totiž připravuje zákon, který umožní i rizikovější investiční strategie. Fondy také nebudou muset být vždy v zisku. "Teze zákona už schválila vláda. Ministerstvo by mělo mít návrh hotový v lednu příštího roku," uvedla náměstkyně ministra financí Klára Hájková. Připravovaný zákon by měl fondům umožnit zariskovat a dlouhodobě přinést i vyšší zhodnocení. Vzniknou totiž penzijní společnosti, které budou spravovat více fondů najednou.
Podle tezí ministerstva financí se zvažuje, že by penzijní společnost měla povinnost vytvořit tři fondy s různými investičními profily, a to konzervativním, vyváženým a růstovým, tedy rizikovějším. Vedle toho budou moci vytvářet i velmi rizikové fondy nebo naopak velmi konzervativní, podobné zajištěným podílovým fondům.
"Zákon je od toho, aby sektor dostal dlouhodobější perspektivu. Pokud se neschválí, budou penzijní fondy jen fondy peněžního trhu se státním příspěvkem," říká Rusnok s tím, že i jejich výnos bude odpovídat fondům peněžního trhu očištěný o náklady penzijních fondů. Zákon může platit nejdříve od roku 2010.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.