« Zpět

Penzijní fondy spravují přes 186 miliard

| 11. května 2009 - 11:47 | Zprávy | Penzijní spoření

Rozhovor s GENERÁLNÍM ŘEDITELEM PENZIJNÍHO FONDU ČESKÉ POJIŠŤOVNY TOMÁŠEM MATOUŠKEM na téma penzijní připojištění. Přesto, že některým fondům roste počet klientů, celkově trh penzijního pojištění spíše stagnuje. Nebo se mýlím?

GENERÁLNÍ ŘEDITEL PENZIJNÍHO FONDU ČESKÉ POJIŠŤOVNY TOMÁŠ MATOUŠEK:

* Přesto, že některým fondům roste počet klientů, celkově trh penzijního pojištění spíše stagnuje. Nebo se mýlím?

Počet klientů penzijního připojištění až do konce loňského roku meziročně rostl zhruba o deset procent. Samozřejmě, že takové tempo růstu není dlouhodobě udržitelné. Do systému dobrovolného spoření na důchod je nyní zapojeno přes 65 procent ekonomicky aktivního obyvatelstva ČR, což je 4,3 miliónu lidí. Nyní se trh logicky dostává do fáze svého nasycení, což letos podle našich odhadů znamená růst počtu klientů přibližně o šest procent . Jiná je situace z pohledu objemu vkladů. Tam je meziroční tempo růstu na úrovni 15 procent. Zatímco předloni fondy spravovaly 162 miliard korun, nyní je to přes 186 miliard.

* Co nyní především tento trh ovlivňuje? Převažují sociální důsledky ekonomické krize nebo už skepse k legislativnímu řešení celého systému?

Ekonomická krize obecně nutí lidi šetřit, či lépe řečeno bezpečně ukládat své peníze. To je velká příležitost pro penzijní fondy, které patří mezi nejbezpečnější finanční instituce. Loni náš sektor díky bezpečným investicím především do státních dluhopisů ochránil vklady klientů a navíc je i zhodnotil. Tím se řada jiných investičních produktů chlubit nemůže. Státní příspěvek a možnost příspěvku zaměstnavatele nám navíc přivedly další nové klienty.

* Co nyní v penzijním připojištění lze letos očekávat s provizorní vládou?

Právě v těchto dnech parlament projednává novelu zákona o stávajícím penzijním připojištění. Mezi největší změny patří omezení možnosti přestupu mezi fondy, které by nově měly být zpoplatněny. Opatření zabrání spekulativnímu převádění klientů mezi jednotlivými fondy. To by jinak pro penzijní fondy znamenalo vyšší náklady, které by se pak negativně promítaly do zhodnocení klientských účtů. Zásadní změny v důchodovém systému však budou muset počkat až na novou vládu.

* Podle loňských výsledků jste i přes obrovské výkyvy na kapitálových trzích dosáhli zisku. Jak?

Penzijní fondy, včetně naší společnosti, musejí podle zákona o penzijním připojištění garantovat původní hodnotu vkladů. Většina peněz klientů proto byla již před příchodem krize uložena především ve státních dluhopisech, které pro klienty generují stabilní výnos. Je možné říct, že klienti za loňský rok vydělali hned dvakrát. Finanční krize neovlivnila výši jejich vkladů a zároveň jim byly jejich uložené peníze zhodnoceny výnosem z hospodaření a získanými státními příspěvky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.