« Zpět

Penzijní fondy připíší lidem do půl procenta

| 23. února 2009 - 13:17 | Zprávy | Penzijní spoření

Pro více než čtyři miliony lidí, kteří si ukládají peníze na důchod v penzijních fondech, to byl nejslabší rok v historii spoření. Odvětví jako celku spadl zisk z předloňských 3,4 miliardy korun na sedm set milionů.

Pro více než čtyři miliony lidí, kteří si ukládají peníze na důchod v penzijních fondech, to byl nejslabší rok v historii spoření.

Odvětví jako celku spadl zisk z předloňských 3,4 miliardy korun na sedm set milionů. Fondy totiž měly část peněz v podílových listech, jejichž hodnota po větší část loňského roku klesala, a navíc jim do rozpočtů udělaly díru i nakoupené akcie.
Výsledkem bude malé zhodnocení, které letos za loňský rok svým klientům připíší. Rozhodně nepokryje inflaci, a lidé reálně prodělají.
„Náš fond bude za loňský rok připisovat do jednoho procenta a očekávám, že budeme na průměru trhu,“ uvedl včera pro MF DNES Tomáš Matoušek, generální ředitel Penzijního fondu České pojišťovny, který je co do počtu klientů největší v zemi. Stejně se vyjádřil také druhý největší hráč na trhu, Penzijní fond České spořitelny, s nímž spoří 750 tisíc lidí. Nejpravděpodobněji velké fondy připíší za loňský rok mezi 0,2 až 0,5 procenta. Odhady za letošní rok nepočítají zatím s lepším výsledkem. O definitivní výši bude rozhodnuto na jaře, až zasednou představenstva a dozorčí rady penzijních společností.
Překvapit vyšším zhodnocením by mohl některý z menších fondů, který by ho ovšem musel lidem dotovat ze svého.
Pro představu za předloňský rok se výnosy připsané lidem pohybovaly mezi 2,2 až 3,2 procenta. Přesto se optikou okolo zuřící finanční krize mohou lidé těšit alespoň z jistoty, kterou jim tuzemské fondy přinášejí. Ze zákona totiž nemohou jít „do minusu“ a přinejhorším jim připíší za špatný rok, jako byl ten uplynulý, nulu.
Na Západě taková podmínka obvykle neplatí a klienti penzijních fondů tam tak loni přišli o velkou část úspor. Podobně jako v Česku investoři v podílových fondech. Jistotu jako výhodu penzijních fondů připomínají také jejich šéfové, i když se paradoxně snaží systém tuzemského spoření na penzi změnit a přiblížit ho Západu.
V české praxi totiž musí účetní ztráty dorovnávat fondy ze svého, což se jim pochopitelně nelíbí. Jen loni museli jejich majitelé poslat finanční injekci základnímu kapitálu svých fondů okolo šesti miliard korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.