« Zpět

Penzijní fondy přestanou živit poradce a podniky

| 31. července 2009 - 12:15 | Zprávy | Penzijní spoření

Fondy zavádějí 800korunové poplatky za přestupy klientů Finanční poradci budou muset klientům odhalovat svoje provize. Penzijní fondy, v nichž si na stáří s příspěvkem státu spoří zhruba 4,5 milionu lidí, čeká velký třesk.

Fondy zavádějí 800korunové poplatky za přestupy klientů Finanční poradci budou muset klientům odhalovat svoje provize
Penzijní fondy, v nichž si na stáří s příspěvkem státu spoří zhruba 4,5 milionu lidí, čeká velký třesk. Od příštího týdne začne platit řada změn, jejichž cílem je snížit podle odborníků neúnosně vysoké náklady na získávání klientů, které ukrajují jak výnosy klientů, tak zisky akcionářů. Na provizích fondy jen za loňský rok vyplatily 1,5 miliardy korun.
Od pondělka zaplatí osmisetkorunový poplatek všichni klienti, kteří přejdou do jiného fondu po méně než pěti letech spoření. Finanční poradci a zprostředkovatelé sjednávající penzijní spoření navíc budou muset klientům rozkrýt své provize, které za „ulovení“ klienta inkasují. Zákon má učinit konec také provizím, které fondy vyplácely jako „všimné“ podnikům za to, že zaměstnancům platí příspěvky na penzijní připojištění právě do jejich penzijního fondu. Toto opatření má být podle odborníků nejpřínosnější.
Nejsou totiž výjimkou případy, kdy provize dosáhne přes polovinu částky, již do fondu firma za rok vloží.
„Změny přicházejí v pravý čas. Dnes je situace absurdní. Akcionáři z podnikání celá léta nic neměli a ani výnosy klientů nejsou nijak mimořádné, drží je hlavně státní příspěvky. Není správné, aby na systému vydělávali jen zprostředkovatelé a distribuce,“ říká šéf Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok.
Zavádění zákona však už nyní provází řada problémů. Zatím měl efekt přesně opačný, než bylo jeho cílem. „Domnívám se, že v prvním pololetí bylo přechodů ještě více. S vědomím toho, že novela přijde, si totiž lidé i firmy řekli, že přejdou, dokud je to zadarmo nebo dokud je to možné. Takže zaplacené provize spíše vzrostly,“ domnívá se šéf penzijního fondu Aegon Vladimír Bezděk. Po začátku platnosti novely ale očekává značné snížení počtu přechodů. Největší zmatek panuje v povinnosti poradců zveřejňovat své provize. Cílem tohoto opatření bylo zvýšit průhlednost celého systému. Ani zde se ale zákonodárci nemusejí dočkat kýženého výsledku. Některé poradenské firmy tuto povinnost hodlají obcházet tak, že jednotliví poradci klientům vyčíslí jen provizi svoji, nikoli celkovou provizi, kterou dostala poradenská firma za jeho získání.
„Zákon bohužel umožňuje i tento výklad. Jednotliví poradci ale narážejí na to, že nevědí, kolik za získání klienta jejich firma inkasuje. Není v zájmu poradenských firem, aby to věděli,“ vysvětluje Petr Beneš, šéf penzijních fondů ČSOB.
Od pondělí také fondy nebudou muset třicet procent státních dluhopisů stále přeceňovat podle jejich aktuální hodnoty. Tomuto „uvolnění pravidel“ ale v září učiní přítrž dohoda mezi Asociací penzijních fondů ČR a centrální bankou.
Obě strany se dohodly na výši kapitálového polštáře, který budou muset mít fondy jako rezervu ke svým investicím. Pro některé fondy, například Aegon a Axa PF, to znamená, že pravděpodobně budou muset doplňovat do fondů další kapitál. Během uplynulého roku přitom fondy celkově „dolívaly“ přes sedm miliard korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.