« Zpět

Penzijní fondy jsou dobrý přístav pro úspory

| 11. května 2009 - 11:47 | Zprávy | Penzijní spoření

Rozhovor s PREZIDENTEM ASOCIACE PENZIJNÍCH FONDŮ ČR JIŘÍM RUSNOKEM: Světové trhy kolísají jako málokdy v minulosti. Co to ukázalo ve vztahu k penzijním fondům? Poslední vývoj jednoznačně ukázal a potvrdil smysl existence penzijních fondů...

PREZIDENT ASOCIACE PENZIJNÍCH FONDŮ ČR JIŘÍ RUSNOK:

* Světové trhy kolísají jako málokdy v minulosti. Co to ukázalo ve vztahu k penzijním fondům?

Poslední vývoj jednoznačně ukázal a potvrdil smysl existence penzijních fondů. Zatímco u akcií došlo k prudkému a dlouho nevídanému propadu, dokonce i trh obligací zaznamenal pokles, penzijní fondy hospodařily a hospodaří tak, že ochránily a ochraňují majetek svých klientů. Jejich zhodnocení budou kladná. Mnohem důležitější je pohled z druhé strany, tedy že nebudou záporná a klientům se majetek kvůli vývoji na trzích nepropadá.

* Ukazují se tedy lepšími než klasické podílové fondy?

Ukazují se lepšími pro ten účel, k němuž byly vytvořeny. Podílové fondy jsou určeny především investorům, kteří vědí něco o investování, mají svoji investiční strategii a také různý časový horizont. Vnímají známý trojúhelník výnos – riziko – likvidita a pracují s ním.

* Penzijní fondy jsou také automaticky velice konzervativní a vždy preferují jistotu před výnosem. Souhlasíte s tím?

Je to dáno jejich charakterem. Jestliže cílem je zajistit lidem dodatečnou penzi na stáří, musí v první řadě chránit jejich majetek. Až v druhé řadě je potom výnos. Jakousi přidanou hodnotou je dle mého názoru i to, že je dopředu dán horizont, člověk si zvykne peníze odkládat a nesahat na ně, pokud k tomu nemá zvláštní důvod. To je vůbec jeden z hlavních smyslů penzijních fondů. Tu přidanou hodnotu vidí v samotném faktu, že ho to svým způsobem nejen nutí, ale i učí plánovat.

* Vy sami ale usilujete o to, aby fondy mohly dát lidem na výběr...

To je pravda. Je ale třeba vidět, že naším cílem není vytvářet široké nabídky specializovaných produktů. V tom by se klient, který není kvalifikovaným či orientovaným a poučeným investorem, těžko orientoval. Cílem je pouze mírně rozšířit škálu možností tak, aby ten, kdo má před sebou ještě delší čas spoření a nemá vysloveně averzi k určité míře rizika, mohl jít do trochu dynamičtější formy. To je něco úplně jiného než široká škála produktů, z nichž některé by měly riziko opravdu vysoké. U podílových fondů je to v pořádku, ale my bychom takovou politikou poškozovali ty, kdož by se rozhodli neuváženě.

* Mohl by ale stávající klient zůstat u toho, co má dnes, a kde je garance, že výnos nebude nikdy záporný?

Ano, to je jedna z podmínek realizace celé změny. Žádné jistoty nesmí být ohroženy, protože penzijní fondy jsou hlavně o jistotě.

* Reagují nějak klienti na krizi? Ptají se?

Penzijní fondy mají poměrně striktně dané silné informační povinnosti. Takže klienti jsou dobře informováni. Dotazy se samozřejmě objevují, ale žádná nervozita není, naopak penzijní fondy se spíše ukazují jako dobrý přístav pro dlouhodobé úspory i v době turbulencí. Čímž – opakuji – nekritizuji jiné typy investic, které zase mají jiné zaměření, jiný smysl a jiné výhody.

* Je vidět dopad ekonomické recese na klienty?

Někteří lidé jsou bez příjmů a zvažují třeba i výběr peněz z penzijního fondu. Pokud se rozhodnou to udělat, vychází jim fondy vstříc a dělají vše pro to, aby k výplatě došlo co nejrychleji bez zbytečných zdržení. Ale nikomu to nedoporučujeme. Jde přeci o dlouhodobou věc, navíc stát si bere zpět své příspěvky.

* Co bude letos trendem na trhu penzijního připojištění?

Stále více se objevují různé formy kooperace mezi penzijními fondy a dalšími subjekty třeba v podobě různých slevových programů, programů na platebních kartách a podobně. Myslím si, že tento trend bude pokračovat. Je to způsob, jak zajistit klientům další přidanou hodnotu. Člověk potřebuje finanční služby jednoduché, komplexní a levné. I to je jeden z důvodů, proč vidíme penzijní fondy jako ideální partnery pro stát z hlediska penzijní reformy. Systém totiž musí být levný, jednoduchý pro klienty a také jednoduše dozorovatelný pro stát.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.