« Zpět

Penzijní fondy i přes krizi ziskové

| 22. října 2008 - 10:50 | Zprávy | Penzijní spoření

Penzijní připojištění má 4,2 miliónu Čechů, klientů každým rokem přibývá. Tuzemské penzijní fondy dosahují i přes světovou finanční krizi zisku a připíšou také za letošní rok svým klientům kladné zhodnocení. Řekl to včera prezident Asociace penzijních fondů ČR Jiří Rusnok.

Penzijní připojištění má 4,2 miliónu Čechů, klientů každým rokem přibývá

Tuzemské penzijní fondy dosahují i přes světovou finanční krizi zisku a připíšou také za letošní rok svým klientům kladné zhodnocení. Řekl to včera prezident Asociace penzijních fondů ČR Jiří Rusnok. „Penzijní fondy jsou ve velmi dobré kondici a všechny fondy jsou v černých číslech. Celkový zisk k 30. září za celé odvětví činí 2,3 miliardy korun. V každém případě fondy připíšou lidem za letošní rok kladné zhodnocení,“ uvedl Rusnok.

Loni byl zisk za tři čtvrtletí zhruba o miliardu vyšší. Podle Rusnoka zatím nelze říct žádné konkrétnější číslo ohledně výše výnosů pro klienty, protože trhy jsou nadále velice rozkolísané. Zisk fondů ale bude vzhledem k situaci trhu za celý rok nižší než loni.
Důvodem, proč finanční krize tuzemské penzijní fondy tolik nezasáhla, je konzervativní portfolio těchto fondů. Více než tři čtvrtiny z něj totiž tvoří dluhopisy, které jsou v naprosté většině státní.
Nestátní, tedy korporátní dluhopisy, tvoří necelých pět procent dluhopisů. Například akcie tvoří 4,3 procenta a peníze na účtech a termínovaných vkladech 12,3 procenta z objemu investovaných prostředků.
Světová finanční krize zatím výrazně nepoznamenala zájem klientů o penzijní připojištění. Od počátku roku se nově připojistilo téměř 250 000 lidí, z toho v červenci až září 73 000. Za celý rok jich podle Rusnokových odhadů přibyde sedm až osm procent, když v posledních třech letech to bylo okolo deseti procent ročně.
Roste i celková částka evidovaná ve prospěch klientů penzijních fondů. Ke konci září bylo na účtech účastníků 181 miliard korun. V závěru loňského roku ve fondech bylo zhruba o dvacet miliard korun méně.
V penzijním připojištění je zapojeno už přes 60 % ekonomicky aktivních Čechů. Kromě nich mají mezi klienty významný podíl i lidé nad 60 let – těch je víc než pětina z celkového počtu. Penzijní připojištění má dnes v ČR asi 4,2 miliónu osob.
Vláda v pondělí schválila koncepci nového zákona o penzijním připojištění. Ten umožní fondům spravovat fondy lišící se mírou rizika. Podle Rusnoka sice časová shoda s finanční krizí není zrovna šťastná, přesto jsou změny podle něj potřebné.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.