« Zpět

Penzijní fondy doplácejí na krizi

| 22. října 2008 - 10:50 | Zprávy | Penzijní spoření

Více než čtyři miliony Čechů, kteří si spoří v penzijních fondech na důchod, si letos moc nepřilepší. Zhodnocení bude ještě nižší než loni, kdy se až na výjimky pohybovalo mezi dvěma a třemi procenty.

Zhodnocení za letošní rok bude velmi nízké . Po propadu akciových fondů hrozí i ztráty z dluhopisů

"Spekulovat o výši zhodnocení by nebylo zodpovědné. Trhy zaznamenávají dramatický vývoj, nevíme, co se stane do konce roku," řekl včera šéf Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok. Podle předběžných údajů klesl fondům za tři čtvrtletí zisk o třetinu na 2,3 miliardy korun.
Zatímco na akciích fondy letos jednoznačně prodělávají - burzy od začátku roku ztratily desítky procent, rostoucí výnosy z dluhopisů v uplynulých týdnech jim tyto ztráty vykompenzovaly.
I to se však může změnit. Nefunkční trh státních dluhopisů, který se poslední týden zcela zasekl, může fondům způsobit značné potíže. V tuto chvíli si fondy stěžují "jen" na to, že kvůli téměř nulové aktivitě vytváří umělé ceny a je nelikvidní. "Máme problém prodat dluhopisy, které máme v portfoliu," říká šéf PF České spořitelny Jan Diviš.
Fondy by podle něj mohly začít investovat do zahraničních dluhopisů. Zákon jim umožňuje mít až 30 procent majetku v cizině.
Velký problém může nastat již tento čtvrtek, kdy by banky chtěly obnovit obchodování s dluhopisy, kotovat by je chtěly ČSOB a Komerční banka. Podle šéfa penzijních fondů ČSOB Petra Beneše hrozí, že až se obchodování obnoví, "nasypou" zahraniční investoři na trh dluhopisy v hodnotě 80 až 100 miliard korun, aby se jich zbavily. "Obáváme se, že jestli trh otevře, cenově se zhroutí," říká.
Současnou situaci, kdy na trhu nikdo nenakupuje, dávají fondy za vinu i ČNB. "Penzijní fond jako jediný hráč na trhu, který chce nakupovat, kupovat nemůže," upozornil šéf PF Aegon Vladimír Bezděk. Od roku 2006 musí fond na základě opatření ČNB přeceňovat tržní cenou i dluhopisy, které nehodlá prodat a drží je až do jejich splatnosti. V případě poklesu ceny dluhopisu fond realizuje ztráty. Do roku 2006 mohl mít takové dluhopisy oceněné nominální hodnotou cenného papíru plus zhodnocení.
"Jednání se všemi zainteresovanými probíhají, bylo by ovšem předčasné přejímat jeho výsledek. Obecně nám jde spíše o obnovení "market-makingu", tedy sekundárního trhu, na němž se obchodují," řekl viceguvernér Miroslav Singer.
Radost nemají fondy ani z vývoje cen akcií. Při propadech v uplynulých týdnech může být pro ně útěchou jen to, že už jich moc nemají. V průměru tvoří 4,1 procenta portfolia. Některé fondy nemají žádné. Například PF Komerční banky už v prvním pololetí prodal všechny akcie s mírnou ztrátou a v tuto chvíli investice neplánuje.
Odlišnou strategii zvolil PF ING, ten si akcie podržel a věří v jejich růst. V odlišné situaci než konkurenti je PF Aegon, který má v akciích 12 procent majetku a dál nakupuje. "Nakupujeme za letošní ceny," upozornil Bezděk. Fond však teprve začíná a nabírá klienty. Podle Bezděka bude letos i příští rok ve ztrátě. Klienti však nemusí mít obavy. Podle zákona totiž musí záporný výsledek dorovnat akcionář fondu. Za loňský rok ho nejen dorovnal, ale zajistil střadatelům i nejvyšší zhodnocení na trhu. Totéž plánuje i letos.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.