« Zpět

Penzijní fondy budou moci jít i do odvážnějších investic

| 11. listopadu 2008 - 12:26 | Zprávy | Penzijní spoření

Byznys penzijních fondů, v nichž si v současné době spoří na důchod více než čtyři miliony Čechů, se dočká možná už od roku 2010 převratných změn. Ty by mohly kromě jiného přinést střadatelům vyšší zhodnocení než dosud. Loni vydělala většina fondů jen něco přes dvě procenta, což představuje historicky nejnižší zhodnocení.

Vyhlídky na letošní rok jsou ještě chmurnější.

Představitelé podílových fondů dnes bědují nad tím, že přestože penzijní spoření je dlouhodobou investicí i na desítky let, současná právní úprava z produktu dělá krátkodobou investici, která musí každoročně skončit ziskem. Pokud fond skončí ve ztrátě, musí ji dorovnat vlastník fondu. To se ale nikomu nechce, a proto fondy volí velmi konzervativní strategii, kdy tři čtvrtiny majetku mají v dluhopisech, většinou státních, a více než desetinu na účtech v bankách.
Naopak do akcií, které dlouhodobě přinášejí nejvyšší zhodnocení, mají fondy jen něco přes čtyři procenta. Některé do nich neinvestují vůbec. Ceny akcií jsou teď sice velmi nízko, hovoří se dokonce o dosažení dna – fondy se je ale bojí nakupovat. Kdyby akcie dál padaly a fondy prodělaly, jejich vlastníci by museli ztrátu dorovnat.
Připravovaný zákon, který by mělo mít ministerstvo financí hotový v lednu, by měl fondům umožnit více riskovat a dlouhodobě přinést i vyšší zhodnocení. Vzniknou totiž penzijní společnosti, které budou spravovat účastnické fondy podobně, jak když investiční společnost spravuje v současné době podílové fondy.
Podle materiálu ministerstva financí, který mají HN k dispozici, se zvažuje, že by penzijní společnost měla povinnost vytvořit tři fondy s různými investičními profily, a to konzervativním, vyváženým a růstovým, tedy rizikovějším. Vedle toho budou moci vytvářet i velmi rizikové fondy nebo naopak velmi konzervativní, podobné zajištěným podílovým fondům.
Návrh uvažuje například o tom, že klienti, kterým do pěti let vznikne nárok na penzi budou muset mít peníze v konzervativním profilu, tak aby se hodnota naspořených prostředků výrazně neměnila. Prostředky v účastnických fondech bude muset penzijní společnost evidovat odděleně od svého majetku.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.