« Zpět

Penzijní fondy – pojistka proti výkyvům

| 8. prosince 2008 - 12:18 | Zprávy | Penzijní spoření

V souvislosti s finanční krizí se objevuje řada otázek narážejících na bezpečnost jednotlivých finančních produktů a druhů spoření. Tak trochu stranou pozornosti doposud stojí penzijní připojištění. Jak jsou tedy na tom klienti penzijních fondů v České republice?

Je třeba zdůraznit, že všechny vklady jsou v naprostém bezpečí. Většina peněz klientů je uložena především ve státních dluhopisech, které pro klienty generují stabilní výnos.
Penzijní fondy podle zákona musí dlouhodobě garantovat hodnotu všech vkladů a rovněž všech již v minulosti připsaných výnosů klientům. A proto investují striktně konzervativně, aby mohly klientům přinášet dlouhodobě stabilní výnos. Klienti fondů tedy mohou být bez obav o svoje peníze.
Dnešní události jenom potvrzují správnost tohoto rozhodnutí, neboť díky dlouhodobě uplatňované obezřetné strategii jsou dnes penzijní fondy - z dostupných finančních produktů -nejvíce odolné vůči podobným finančním krizím, jakou vidíme v těchto dnech. Na činnost penzijních fondů navíc dohlíží Česká národní banka a Ministerstvo financí ČR, které pravidelně prověřují hospodaření fondů a kvalitu jejich investic.
Současná finanční krize navíc potvrzuje, že penzijní připojištění funguje nejen jako způsob zabezpečení na stáří. Penzijní fondy také představují pojistku proti podobným neočekávaným situacím, jaké představují nynější ekonomické výkyvy. Pro ty, kteří doposud penzijní připojištění nemají, je ta správná chvíle k zahájení spoření.
A co doporučit stávajícím klientům penzijního připojištění? V každém případě je třeba zachovat klid a zbytečně nevybírat vložené prostředky. Zbytečné rušení připojištění může klientům přinést ztrátu nemalých státních příspěvků, které k tomuto bezpečnému spoření již získali.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.