« Zpět

Penzijní fond Komerční banky

| 23. října 2008 - 11:07 | Zprávy | Penzijní spoření

Penzijní fond Komerční banky patří mezi největší penzijní fondy v České republice. Díky silnému finančnímu zázemí, stabilitě, ale i zajímavému zhodnocení, které v dlouhodobém horizontu připisuje svým klientům, si jej pro uzavření smlouvy o penzijním připojištění letos zvolilo již více než 50 tisíc klientů.

Bezpečná a výhodná cesta tvorby úspor na důchod

Proč mají o Penzijní fond Komerční banky velký zájem nejen klienti, ale také zaměstnavatelé, vysvětluje předseda představenstva Pavel Jirák.

* Penzijní fond Komerční banky (PF KB) je čtvrtým největším penzijním fondem v České republice. Jakých hospodářských výsledků jste v letošním roce dosáhli?

Penzijní fond Komerční banky dosáhl v prvním pololetí zisku ve výši 212 milionů korun. I přes velmi negativní vývoj na kapitálových trzích se nám podařilo udržet zisk na úrovni srovnatelné s předchozími lety. Potvrdili jsme, že Penzijní fond Komerční banky je považován za stabilního partnera při tvorbě úspor na důchod, a také díky tomu se zvýšil počet aktivních účastníků fondu na 485 tisíc osob. Rostl rovněž objem spravovaných prostředků účastníků, a to meziročně o 18 % na více než 24 miliard korun. Úspěšný vývoj hospodaření dokládá i hodnocení renomované agentury Moody’s, která nám v dubnu 2008 potvrdila vynikající rating Aa1.cz, což je nejvyšší možný rating v rámci České republiky.

* Jste součástí skupiny Komerční banky. Má tento fakt nějaké dopady na samotný penzijní fond nebo jeho účastníky?

Finanční skupina Komerční banky je jednou z nejsilnějších finančních skupin v České republice. Díky faktu, že jsme stoprocentní dceřinou společností Komerční banky, můžeme právem hovořit o stabilitě a silném zázemí fondu, ale také můžeme nabídnout řadu výhod, kterými některé jiné penzijní fondy nedisponují. Vyzdvihl bych například širokou distribuční síť Komerční banky a rovněž i Modré pyramidy stavební spořitelny nebo technické inovace, jako je možnost ověřit si kdykoli stav svého účtu u PF KB on-line prostřednictvím internetu.

* Prezident podepsal novelu zákona o důchodovém pojištění, která posouvá věk odchodu do důchodu pro muže a ženy bezdětné nebo s jedním dítětem na 65 let. Jaký dopad bude mít tento posun na stávající či nové klienty penzijních fondů?

Rád bych zdůraznil, že osobně tuto změnu podporuji. Novela reaguje na očekávaný nepříznivý demografický vývoj, související s nízkou porodností a prodlužující se průměrnou délkou života. To s sebou přinese zásadní zvýšení poměru počtu osob pobírajících důchod k pracujícím osobám, a to zejména po roce 2035. V případě nepřijetí této novely by již v blízké budoucnosti bylo nezbytné snížit výši vyplácených důchodů nebo zvýšit procento odvodů na sociální pojištění, které už dnes patří k nejvyšším v Evropě. Pro zajištění dlouhodobé stability důchodového systému ale musí nutně následovat i další reformní kroky, tedy především umožnit vyvedení části vlastních příspěvků občanů ze státního pilíře na jejich osobní důchodové účty (tzv. opt-out) a zatraktivnit stávající systém penzijního připojištění. Na stávající nebo nové klienty penzijních fondů nebudou mít tyto změny žádný negativní vliv. Lze naopak očekávat, že v případě předčasného odchodu do důchodu bude velká část občanů využívat svých prostředků uspořených v penzijním připojištění k udržení své životní úrovně i při nižším státním důchodu.

* Lze stanovit nějakou optimální částku, kterou by měl spořit člověk středního věku mezi 30 a 40 lety?

Podle našich výpočtů je vhodné při stávajících ekonomických podmínkách a cenách naspořit před odchodem do důchodu alespoň milion korun. Takový stav účtu penzijního připojištění při odchodu do důchodu zajistí dnes výplatu penze ve výši přibližně 5000 až 6000 korun měsíčně. Pokud bude dnešní třicátník chtít naspořit tuto částku, měl by jeho měsíční příspěvek včetně případného příspěvku zaměstnavatele dosahovat alespoň 7 až 12 % průměrné čisté mzdy v České republice, tedy velmi přibližně 1200 až 2000 korun.

* Jak dokáže Penzijní fond Komerční banky tyto příspěvky zhodnotit?

Penzijní připojištění je nejen výhodnou, ale především velmi bezpečnou formou spoření. Penzijní fond Komerční banky patří k fondům, které zhodnocují v dlouhodobém horizontu prostředky účastníků nejlépe - průměrné připsané zhodnocení za posledních sedm let činilo 3,8 % p. a. Faktické zhodnocení prostředků účastníka pak zvyšuje ještě státní podpora, která může v závislosti na výši měsíčního příspěvku dosáhnout až 1800 korun za rok, a rovněž také případný příspěvek zaměstnavatele.

* Penzijní připojištění lze tedy brát jako velmi výhodný způsob tvorby dodatečných úspor k důchodu. Je výhodné také pro firmy jako zaměstnavatele?

Bezesporu ano. Příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění zaměstnanců zvyšuje finanční jistotu a také loajalitu zaměstnanců, jejich motivaci a stabilitu. Výši příspěvku lze například diferencovat podle pozice zaměstnance nebo podle délky trvání jeho pracovního poměru. Významné jsou rovněž daňové efekty na straně zaměstnance i zaměstnavatele. Příspěvek zaměstnavatele je daňově uznatelným nákladem a do výše 24 tisíc korun ročně na jednoho zaměstnance nepodléhá odvodům zdravotního a sociálního pojištění.

* Kolik společností takto svým zaměstnancům přispívá a především v jakých částkách?

Penzijní fond Komerční banky je dlouhodobým a stabilním partnerem tuzemských firem v oblasti penzijního připojištění. Evidujeme více než 130 tisíc smluv s příspěvkem zaměstnavatele. Přibližně 28 % všech účastníků Penzijního fondu Komerční banky tedy dostává příspěvek od svého zaměstnavatele. V průměru přispívají zaměstnavatelé svým zaměstnancům do PF KB měsíčně 580 korun. Podle zkušeností Penzijního fondu Komerční banky hraje penzijní připojištění v personální politice tuzemských zaměstnavatelů stále větší roli. Podle průzkumu, který jsme mezi zaměstnavateli realizovali v polovině loňského roku, jej považuje za významný faktor motivace zaměstnanců a snížení jejich fluktuace 90 % tuzemských firem.

* Kde lze smlouvu o penzijním připojištění s Penzijním fondem Komerční banky uzavřít?

Smlouvu o penzijním připojištění s Penzijním fondem Komerční banky je možné uzavřít v kterékoli z 390 poboček Komerční banky, ve 150 pobočkách a u téměř 1600 obchodníků Modré pyramidy stavební spořitelny nebo u některého z externích smluvních partnerů PF KB. K uzavření smlouvy lze využít i naše internetové stránky - www.pfkb.cz - nebo bezplatnou telefonní linku: 800 111 055.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.