« Zpět

Nezapomeňte do konce roku na stavební a penzijní spoření

| 29. prosince 2008 - 11:41 | Zprávy | Penzijní spoření

Závěr roku bývá spojen s finančními záležitostmi, které buď musíme udělat, nebo jsou pro nás výhodné. K těm druhým patří například udělat vše pro to, abychom získali ve stavebním spoření co možná nejvyšší státní příspěvek za letošní rok.

Zkontrolujte proto poslední výpis z účtu, který máte k 31. prosinci 2007, a sumy, které jste vložili na účet letos.
U novějších smluv, uzavřených po 1. lednu 2004, může činit státní příspěvek až 3000 korun (15 % naspořené částky připadající na letošní rok, maximálně z 20 000 korun).
U smluv založených do konce roku 2003 může činit státní příspěvek až 4500 korun (25 % naspořené částky připadající na letošní rok, maximálně z 18 000 korun). Již připsaná státní podpora se při výpočtu nebere v úvahu.
Obdobně se vyplatí zkontrolovat, kolik jsme za letošní rok naspořili v penzijních fondech a na životním pojištění. I na počátku příštího roku totiž budeme moci za letošek uplatnit daňové odečty. U penzijního připojištění půjde z letos naspořené sumy i nadále odečíst jen částku nad šest tisíc korun. Maximálně lze odečíst 12 000 korun.
U životního pojištění lze odečíst pojistné 12 000 korun ročně. Fondy i pojišťovny po skončení roku posílají potvrzení o vzniklém nároku.
Dejte pozor, aby došlo včas k převodu peněz. Všechny platby musí být zaevidovány na vašem účtu u zmíněných institucí do konce roku.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.