« Zpět

Nečas: V penzích nebudeme opakovat chyby Maďarů a Poláků

| 22. března 2011 - 11:14 | Zprávy | Penzijní spoření

Česko nebude opakovat při zavádění penzijní reformy chyby, které vedly v Maďarsku a v Polsku k problémům při zavádění druhého, fondového pilíře a následným vynuceným zásadním změnám reformovaného důchodového systému. Na pondělním Žofínském fóru to prohlásil premiér Petr Nečas (ODS). 

Česko nebude opakovat při zavádění penzijní reformy chyby, které vedly v Maďarsku a v Polsku k problémům při zavádění druhého, fondového pilíře a následným vynuceným zásadním změnám reformovaného důchodového systému. Na pondělním Žofínském fóru to prohlásil premiér Petr Nečas (ODS).
Potíže penzijních reforem v okolních zemích, které je začaly zavádět v období ekonomického růstu, podle něj mimo jiné podcenily objem vyváděných peněz z průběžných systémů. „Na rozdíl od našich sousedů předem říkáme, čím výpadek příjmů na sociální odvody nahradíme,“ řekl premiér.
Podle vládního návrhu penzijní reformy budou moci Češi vyvést tři procenta ze současného průběžného systému do soukromých penzijních fondů. Výpadek příjmů státního rozpočtu, který se zpočátku předpokládá ročně v rozsahu přes 20 miliard, bude nahrazen zvýšením a následným sjednocením daně z přidané hodnoty na 17,5 procenta v roce 2013.
Bankovní daň nebude

ČR nepůjde při reformě veřejných financí cestou podpory bankovní daně ani cestou zvyšování spotřebních daní. Podle Nečase by to byl špatný krok. „Vůbec se to nepromítne do příjmů bank, ale do našich účtů,“ řekl Nečas.
Hrozilo by také to, že zahraniční banky by v Česku nezakládaly dceřiné společnosti, ale pouze pobočky, což by pro stát podle premiéra Nečase nebylo výhodné ani z pohledu bankovního dozoru.
Zvýšení spotřebních daní pak podle něj vede spíše ke snížení spotřeby.
Premiér současně nepřímo připustil, že demografické změny v příštích desetiletích, kterými vláda obhajuje reformu důchodů, nemusejí být tak hluboké, jak kabinet říká. „Je ale vždy dobré připravit se na konzervativní pesimistickou variantu. Je to odpovědnější vůči veřejným financím i vůči občanům,“ konstatoval premiér na Žofínském fóru před shromážděnými manažery a podnikateli. „V roce 2050 statistici očekávají, že občanů ČR, kteří oslavili 80. narozeniny, bude přes milión. Důchodový systém na to reagovat musí a nesmíme se spolehnout na těšínská jablíčka,“ uvedl Nečas.
Přiznal, že vláda návrh lidem nevysvětlila

Premiér přiznal, že vláda podcenila komunikaci s veřejností při předložení návrhu penzijní reformy, kdy místo o reformě se debata vede pouze o zvýšení DPH. „Uznávám, je to do značné míry komunikační chybou vlády a jejích členů,“ řekl Nečas.
Zploštění diskuse o důchodové reformě na debatu o podobě daně z přidané hodnoty pokládá za problém. V této souvislosti upozornil, že se například už zapomnělo, že v České republice se do penze odcházelo v 65 letech ještě na začátku padesátých let. Podle Nečase se málo mluví i o tom, že pro financování výpadků odvodů do průběžného systému není možné dost dobře využít příjmů z privatizace či příjmy ze státních dividend. Ty by se daly využít podle unijních předpisů maximálně po dobu pěti let, po uplynutí této doby nemohou tvořit příjem státu, tedy ani být dlouhodobě využity na financování penzí.
Nutné je podle Nečase prolomit stereotyp uvažování mezi širšími vrstvami občanů, kteří si myslí, že když platí důchodové spoření, „spoří si“ na důchod a později na něj budou mít nárok.
„Ten průběžný důchodový systém takto nepracuje a nikdy nepracoval,“ varoval. Stejnou částku, kterou stát od občanů na důchodovém spoření vybere, každý rok rozdá na penze nynějších penzistů. „Nikdo si nikde, nikam a nic nespoří,“ dodal.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.