« Zpět

Na důchod spořte ve fondech, navrhuje vláda

| 30. června 2011 - 10:55 | Zprávy | Penzijní spoření

Od začátku roku 2013 bude možné odkládat si na starobní penzi v soukromých fondech výměnou za snížený důchod od státu. Zároveň se změní pravidla pro fungování současného dobrovolného penzijního připojištění. Podle pravidel, která včera schválila vláda a odeslala ke schválení do parlamentu, si lidé budou moct na individuální účty u soukromých penzijních společností převádět ze státního systému tři z 28 procent důchodového pojištění. Podmínkou bude, že si k nim přidají ještě dvě procenta ze svého měsíčního příjmu.

 
Zároveň s tím se jim poměrně sníží vyměřená penze od státu. S dalšími vládními reformami změny projednají poslanci ve zrychleném režimu 12. a 13. července. Pokud návrhy projdou, budou mít lidé na výběr čtyři možnosti investování peněz s různým rizikem, ale i rozdílnou mírou výnosů.
Změní se i současný systém penzijního připojištění. Lidé si budou moci vybrat, zda zůstanou ve starých fondech či přejdou do nových. Ty už budou smět investovat agresivněji a s vyšším výnosem, ale klient ponese i případné ztráty. Mění se i výpočet státního příspěvku.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.