« Zpět

Motivace: životní a penzijní pojištění

| 20. října 2008 - 11:07 | Zprávy | Penzijní spoření

Životním pojištěním lze motivovat klíčové i řadové zaměstnance a ještě ušetřit na daních. Největší impuls dostalo penzijní připojištění před sedmi a životní pojištění před šesti lety. Jako první se stal daňově uznatelným nákladem v roce 2000 příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění.

Během této doby se do systému penzijního připojištění úspěšně zapojily tisíce firem a organizací.

V poslední době se ukazuje, že k rozhodnutí takto odměňovat a stabilizovat své zaměstnance dozrávají i menší a malé firmy nejrůznějšího zaměření. Přispívat zaměstnancům na jejich pojištění tak začínají i nemocnice, univerzity nebo státní správa. Mezi klienty pojišťoven a penzijních fondů jsou i takové resorty, jakými jsou třeba zdravotnictví a školství, které dosud stály v ústraní zájmu o tyto výhody pro své pracovníky.
V případě standardního navýšení platu totiž musí zaměstnavatel odvádět sociální a zdravotní pojištění, čímž významně zasahuje do svých nákladů. Příspěvek na životní pojištění či penzijní připojištění je ale od plateb pojistného osvobozen a umožňuje zajímavé daňové úlevy.
Od letošního roku se navíc zvyšuje celkový limit firmy na jednoho zaměstnance pro zahrnutí výdaje do nákladů až na 24 000 Kč v součtu na životní a penzijní připojištění. Když k tomu připočteme zajištění, ochranu a možnosti spoření jak pro něj, tak celou jeho rodinu, logicky se jedná o žádané finanční produkty nejen pro fyzické osoby, ale pro samotné firmy.
Zavedení systému zaměstnaneckých výhod prostřednictvím životního pojištění není administrativně náročné. Většina pojišťoven poskytuje firmám bezplatné poradenství.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.