« Zpět

Které doklady se musí předložit

| 26. ledna 2009 - 12:35 | Zprávy | Penzijní spoření

Podmínkou, aby mzdová účtárna mohla zaměstnanci při vypořádání daně z příjmů odečíst roční slevy na dani a odečty, je, aby předložil potřebné originální doklady. O které doklady jde? Penzijní připojištění.....

Podmínkou, aby mzdová účtárna mohla zaměstnanci při vypořádání daně z příjmů odečíst roční slevy na dani a odečty, je, aby předložil potřebné originální doklady. O které doklady jde?

Penzijní připojištění

Poprvé: smlouva o penzijním připojištění.
Každoročně: potvrzení penzijního fondu o roční výši plateb účastníka. Fondy posílají potvrzení vždy na počátku roku.
Kdy a nač je nárok: odečíst lze tu část celkových plateb za loňský rok, která převýší 6000 Kč, maximálně 12 000 Kč.

Životní pojištění

Poprvé: pojistná smlouva nebo pojistka.
Každoročně: potvrzení pojišťovny o výši plateb za loňský rok.
Kdy a nač je nárok: odečíst lze nejvýše 12 000 Kč ročně. Odečty se vztahují pouze na pojištění pro případ dožití, pro případ smrti nebo dožití či na důchodové pojištění.
Ve smlouvě musí být sjednána výplata pojistného plnění až po 60 kalendářních měsících od uzavření smlouvy a současně nejdříve v roce dosažení věku 60 let.

Úroky z úvěrů na byty

Poprvé: smlouva o hypotéce a úvěru ze stavebního spoření a další doklady podle účelu úvěru. Příklady: – úvěr na koupi bytu nebo domu: výpis z listu vlastnictví;
– úvěr na stavbu domu nebo bytu, na přístavbu, nástavbu: stavební povolení nebo ohlášení stavby, po dokončení výpis z listu vlastnictví;
– úvěr na opravu a rekonstrukci nemovitosti ve vlastnictví: výpis z listu vlastnictví. Každoročně: potvrzení o zaplacených úrocích. Banky je zasílají vždy na počátku roku.
Kdy je nárok: Zákon stanoví striktní podmínky pro možnost odečtů úroků, ve kterých poplatníci často chybují. Základní podmínkou – až na úvěr na opravy a rekonstrukce nemovitosti v jiném než vlastnickém užívání – je vlastnit nebo spoluvlastnit nemovitost po celý rok. Výjimkou je případ, kdy někdo nemovitost nabyl až v průběhu loňského roku. Podmínkou rovněž je, aby poplatník nemovitost loni užíval k vlastnímu trvalému bydlení nebo trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů.

Sleva na manželku

Poprvé: úřední doklad prokazující totožnost manželky, například oddací list.
Kdy je nárok: článek vlevo.

Příspěvky odborům

Každoročně: potvrzení odborové organizace o výši zaplacených členských příspěvků.
Kdy a nač je nárok: odečíst lze nejvýše 1,5 procenta ze zdanitelných příjmů, nejvýše 3000 korun ročně.

Dary na veřejně prospěšné účely

Je nutné potvrzení příjemce daru o výši a účelu daru. Dárce krve předloží potvrzení transfuzní stanice.
Kdy a nač je nárok: dar lze poskytnout na různé účely, např. na školství, na podporu a ochranu mládeže, na účely sociální, zdravotnické, ekologické, humanitární, charitativní, náboženské, tělovýchovné a sportovní, na činnost politických stran a hnutí.
Úhrnná hodnota darů musí činit nejméně 1000 korun nebo musí přesáhnout 2 % ze základu daně. Darem je i bezpříspěvkové dárcovství krve. Jeden odběr se oceňuje částkou 2000 korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.