« Zpět

Krize už penzijní fondy nestraší

| 10. listopadu 2009 - 10:30 | Zprávy | Penzijní spoření

Penzijní fondy mají to nejhorší za sebou. Alespoň to tak vypadá z jejich hospodářských výsledků za první tři čtvrtletí letošního roku, které včera oznámila Asociace penzijních fondů České republiky (APFČR). Proti loňskému roku by ústavy, v nichž si lidé střádají na důchod, měly v souhrnu vykázat několikanásobně větší zisk. Za první tři čtvrtletí letošního roku penzijní fondy vydělaly 2,15 miliardy korun.

Letos už mají fondy vydělat víc než před rokem * Výnosy klientů ale nebudou tak štědré jako v minulosti
Penzijní fondy mají to nejhorší za sebou. Alespoň to tak vypadá z jejich hospodářských výsledků za první tři čtvrtletí letošního roku, které včera oznámila Asociace penzijních fondů České republiky (APFČR). Proti loňskému roku by ústavy, v nichž si lidé střádají na důchod, měly v souhrnu vykázat několikanásobně větší zisk.
Za první tři čtvrtletí letošního roku penzijní fondy vydělaly 2,15 miliardy korun.
To je v podstatě stejný výsledek, jakého dosáhly vloni za stejné období. V posledních měsících uplynulého roku ale většinu z jejich průběžného zisku vysála finanční krize. Fondy pak nakonec vykázaly zisk jen ve výši 706 milionů korun, o 84 procent méně než v roce 2007. V letošním roce ale návrat tak drastické finanční krize neočekávají ani pesimisté, a tak by se dosavadní tříčtvrtletní zisk penzijních fondů ve zbytku roku již neměl snižovat. „Očekáváme, že druhá polovina roku se v rámci penzijního připojištění bude vyvíjet v podobném duchu jako ta první,“ řekl například Petr Brousil, mluvčí Penzijního fondu České pojišťovny.
A to je v podstatě velmi dobrá zpráva pro více než 4,4 milionu lidí, kteří mají své úspory v penzijních fondech.
„Základní konomické ukazatele v oblasti penzijního připojištění za první tři čtvrtletí letošního roku potvrdily stabilitu sektoru,“ komentoval průběžné výsledky Jiří Rusnok, prezident APFČR.
Proti loňskému roku, který přinesl historicky nejhorší výsledky, by si letos penzijní fondy měly výrazně polepšit. „V letošním roce se situace na finančních trzích přece jen změnila, zavládl optimismus ve srovnání s loňským rokem. To se tak logicky odrazilo v našich hospodářských ukazatelích,“ uvedl například Petr Hájek, předseda představenstva Generali Penzijního fondu. Klienti by měli vydělat více Hospodaření penzijních fondů je informací, o kterou by se klienti měli zajímat nejvíce. Od dosaženého zisku fondu se totiž odvíjejí výnosy, které fond následně přizná střadatelům. Penzijní fond přitom rozděluje nejméně 85 a maximálně 95 procent hospodářského výsledku. Nejčastěji fondy rozdělují oněch 85 procent svého zisku (pět procent je na navýšení rezervního fondu a deset procent pro akcionáře).
Vloni kvůli rekordním propadům zisků fondů klienti ve většině případů získali výnos pouze v řádu setin až desetin procenta. Ve srovnání s inflací, která v roce 2008 činila 6,3 procenta, to byl nejhorší výsledek za celou dobu existence penzijního připojištění v Česku.
Za letošní rok by tak klienti fondů měli získat vyšší výnosy než za ten loňský. Stále ale není jisté, zda klienti všech penzijních fondů získají vyšší výnos, než kolik bude činit letošní inflace. „Penzijní fondy v nejbližších letech vydělají méně, než byli lidé zvyklí z minulosti. S tím se klienti musejí smířit,“ uvedl Petr Beneš, viceprezident Asociace penzijních fondů ČR. Podle něj nelze očekávat, že letos, respektive za letošní rok připsané výnosy klientů všude překročí inflaci. „Za rok 2010, pokud se finanční trhy vzchopí, by to mohlo být už kolem inflace,“ dodal Beneš.
Přestože počet klientů penzijních fondů stále pozvolna narůstá, nejmenšímu zájmu se připojištění těší u mladých lidí na počátku jejich pracovní kariéry. Mladým lidem vadí, že se ke svým penězům dostanou až za několik desítek let. Podmínkou výplaty naspořených peněz je totiž dosažení věku 60 let. Po celou dobu jsou peníze ve fondu a klient k nim nemá žádný přístup.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.