« Zpět

Krize může pomoci reformě

| 22. října 2008 - 10:50 | Zprávy | Penzijní spoření

Penzijní fondy zatím vydělaly o 33 % méně než vloni. I to chce změnit důchodová reforma. Na reformu penzijních fondů, jejíž návrh v pondělí představil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, nebude mít současná finanční krize žádný vliv.

Penzijní fondy zatím vydělaly o 33 % méně než vloni. I to chce změnit důchodová reforma

Na reformu penzijních fondů, jejíž návrh v pondělí představil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, nebude mít současná finanční krize žádný vliv. Meziročně horší výsledky hospodaření penzijních fondů za třetí čtvrtletí - které včera zveřejnila Asociace penzijních fondů - takto okomentoval Jan Sezemský, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí.

Domácím penzijním fondům klesl za tři čtvrtletí letošního roku podle předběžných výsledků zisk o 1,15 miliardy korun na 2,3 miliardy korun. Proti loňsku to znamená propad o 33,3 procenta. Podle prezidenta Asociace penzijních fondů Jiřího Rusnoka byl důvodem zejména nepříznivý vývoj na kapitálovém trhu.
„České penzijní fondy jsou i přes současnou finanční krizi ve velmi dobré kondici, což je dáno strukturou jejich investic. Navíc se jim stále daří při momentální nedůvěře ve finanční trhy vykazovat růst klientů, spravovaného majetku i vytvářet zisk a tím zhodnocovat vklady klientů,“ vysvětlil Rusnok.
Klienti podle něj nezaznamenají nominální ztráty na účtech. „O konkrétním zhodnocení za celý letošní rok je ale ještě předčasné hovořit kvůli roztěkanému vývoji na finančních trzích,“ dodal Rusnok.
Letošní menší výnos proti loňskému roku v optice současné finanční krize zase tolik negativním výsledkem není. Na druhou stranu to může jen zvýšit snahu o prosazení návrhu reformy penzijních fondů. Důchodové společnosti, které by v budoucnu nahradily stávající penzijní fondy, klientům nabídnou podstatně více investičních možností než dosud - od konzervativních až po dynamické (rizikovější). Penzijní fondy by se pak podle Jiřího Rusnoka měly stát atraktivnější právě pro dlouhodobé pravidelné spoření. Podobně hovořil i Jan Sezemský z ministerstva práce a sociálních věcí. „Navrhovaná reforma by měla současným fondům rozvázat ruce,“ dodal Sezemský.
Právě současný nevyhovující systém penzijního připojištění je terčem kritiky. „Systém penzijního připojištění je špatně nastavený. Za jeden z problémů lze považovat zákonnou povinnost fondů garantovat klientům každoroční výnos,“ upřesnil Rusnok. Současně upozornil na to, že od návrhu k paragrafovanému znění zákona je ještě daleko. Vládní termín (platnost od ledna 2010) označil za velmi ambiciózní.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.