« Zpět

Krize mění náhled na pojištění a připojištění

| 8. prosince 2008 - 12:18 | Zprávy | Penzijní spoření

Penzijní fondy a kapitálové životní pojistky nebyly pro řadu lidí dříve atraktivní kvůli malým ročním výnosům, přestože jsou zde peníze uloženy i desítky let. Finanční krize ale ukázala, že i menší výnos, zato ale stabilní, je lepší než žádný či dokonce hluboké ztráty.

ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ A PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Finanční krize působí na domácnosti jako určité memento, a kvůli obavám o svoji budoucnost lidé opět více vyhledávají bezpečnější spořící produkty. V hledáčku jejich zájmu se stále více objevuje penzijní připojištění a kapitálové životní pojištění. Oba produkty jsou svým pojetím hodně konzervativní, což se vyplácí právě nyní v době velkých turbulencí na finančních trzích.

Malé výnosy jsou nyní výhodou
Navíc jak penzijní připojištění, tak i kapitálové životní pojištění je vhodné využívat k důchodovému spoření. O to více se proto lidé v poslední době k těmto produktům uchylují. V případě penzijních fondů je to i přes jejich nižší výnosy, což je největší nevýhodou penzijního připojištění. Malá výnosnost penzijních fondů, která pramení ze zákonem stanoveného velmi konzervativního přístupu, byla často terčem kritiky, a to nejen ze strany klientů. Nyní se ukazuje, že je to do určité míry výhoda. Výnosy penzijních fondů jsou sice nízké, zato ale stabilní.
„České penzijní fondy jsou i přes současnou finanční krizi ve velmi dobré kondici, což je dáno strukturou jejich investic. Navíc se jim stále daří při momentální nedůvěře ve finanční trhy vykazovat růst klientů, spravovaného majetku, i vytvářet zisk, a tím zhodnocovat vklady klientů,“ soudí prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok. Současně ale připouští, že současný systém penzijního připojištění není ideální a je potřeba ho změnit.

Investiční pojistky

S finanční krizí se relativně dobře vypořádávají také kapitálové životní pojistky. O tyto pojistky mají lidé stále zájem bez ohledu na krizi, jen se částečně změnily priority klientů, a to směrem k bezpečnějším, méně rizikovým, investičním variantám v případě investičních pojistek.
V rámci investičních pojistek mají lidé na výběr z řady investičních variant – nejrůznějších fondů, které se odlišují svou potenciální výnosností, ale také rizikem. Například klienti, kterým až tolik nevadí podstupovat vyšší riziko, mohou vsadit na fondy, jejichž portfolio ve značné míře obsahuje akcie či jiné rizikovější cenné papíry.
A právě tyto varianty jsou nyní méně vyhledávané než dříve. Naopak lidé nyní nejvíce preferují investiční programy na bázi zajištěných fondů, které přinášejí nějaký minimální výnos i v dobách velké nestability na finančních trzích.
Kde klienti penzijních fondů letos nejvíce pocítí dopady finanční krize, jsou výnosy. Hospodaření fondů se proti loňsku zhoršilo, což pro klienty znamená, že jim fondy za rok 2008 přiznají nižší zhodnocení, tedy menší podíl na zisku fondu, než tomu bylo za uplynulé roky. Podle posledních údajů poklesl penzijním fondům letošní zisk proti loňsku o třetinu, což v optice současné finanční krize zase tolik negativním výsledkem není.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.