« Zpět

Koalice začíná licitovat o podobu reformy penzí

| 7. ledna 2011 - 11:26 | Zprávy | Penzijní spoření

Důchodová reforma bude, slibuje koalice. Strany se zatím shodnou jen v tom, že současný důchodový systém je neudržitelný a bude se muset změnit. Zatímco ODS a TOP 09 jsou pro zavedení penzijních fondů, do kterých by šla část důchodového pojištění, Věci veřejné (VV) se kloní nanejvýš k posílení penzijního připojištění.

Všechny tři návrhy koaličních stran na důchodovou reformu jsou známy. ODS chce snížit důchodové pojištění a vyvést část peněz do soukromých fondů, TOP 09 jen to druhé a VV o čerpání peněz z průběžného pilíře nechtějí ani slyšet.
Důchodová reforma bude, slibuje koalice. Strany se zatím shodnou jen v tom, že současný důchodový systém je neudržitelný a bude se muset změnit. Zatímco ODS a TOP 09 jsou pro zavedení penzijních fondů, do kterých by šla část důchodového pojištění, Věci veřejné (VV) se kloní nanejvýš k posílení penzijního připojištění.
Jako poslední z vládních stran svůj návrh reformy včera představila ODS. Strany teď budou vyjednávat. „Shodu je možné najít v průběhu dvou měsíců, bude-li vůle,“ uvedl premiér Petr Nečas.
Nejprve se zřejmě ODS spolu s TOP 09 pokusí přesvědčit VV k zavedení individuálního spoření. Ty o tom zatím nechtějí ani slyšet. „Už dnes je důchodový účet ve ztrátě desítek miliard, a proto nepodporujeme snižování odvodů do důchodového systému,“ uvedl již dříve na tiskové konferenci předseda strany Radek John.
Dnes jsou penze financovány z toho, co na důchodovém pojištění (28 procent ze mzdy) odvádějí pracující. Protože však bude podíl důchodců růst, nebude mít penze dnešních třicátníků a čtyřicátníků kdo financovat. Důchodová reforma tomu má zabránit a motivovat lidi, aby si na penzi spořili sami.
Pokud se podaří Věci veřejné přesvědčit, hlavní spor se odehraje o to, jestli bude spoření na penzi povinné (TOP 09), nebo dobrovolné (ODS). „Dění v Maďarsku by nás mělo vést spíše k dobrovolnémunež povinnému fondovému pilíři,“ poznamenal Nečas. Maďaři nedávno znárodnili peníze naspořené v penzijních fondech – částka v nich byla tak lákavá, že se s ní rozhodli záplatovat státní rozpočet.
Dobrovolný systém by podle premiéra byl levnější. Ročně by stál podle odhadů OECD „jen“ 20 miliard korun. Verze s povinnými odvody do fondů by pak mohly přijít až na 70miliard ročně.
Strany se shodnou na tom, že přechod na reformovaný důchodový systém by hradily ze zvýšení nižší sazby DPH. Zatímco TOP 09 chce rovnou sjednocení na 19 procent, ODS mluví opatrně o sbližování a VV si chtějí uchovat dvě sazby – například 14 a 19 procent.
ODS a TOP 09 také odmítají brát vážně návrhy nejmenšího koaličního partnera na zřízení generačního fondu. Kritické jsou však i vůči svým vlastním návrhům. „Návrh ministerstva práce jde s pěti procenty vyvedení peněz příliš ve prospěch penzijním fondům,“ míní Nečas.
Podle Ivo Foltýna, poradce MPSV pro důchodovou reformu, je navrhovaná výše na úrovni toho, kam částku snižují ostatní země střední Evropy. „Pět procent odpovídá tomu, že z individuálního spoření půjde lidem desetina důchodu,“ uvedl Foltýn, dříve šéf Penzijního fondu České pojišťovny.
ODS je ochotna v krajním případě přistoupit na povinné vyvedení peněz do penzijních fondů, ale trvá na tom, aby neviděly, kdo v nich spoří. Tím chce omezit marketingové náklady na získávání nových střadatelů, které by si penzijní společnosti hradily z výnosů od klientů.
„Anonymita klienta je mýtus, ví to každý odborník z praxe,“ oponuje Foltýn. Podle něj MPSV čelí problému vzniku nákladů tím, že zakáže fondům vyplácet provize zprostředkovatelům. Vláda slibuje jednání s „demokratickou“ opozicí (bez KSČM), aby v budoucnu nehrozily radikální změny v reformovaných penzích. ČSSD stejně jako VV odmítá ubrat peníze z průběžného systému. „Jsme ochotni posílit motivaci lidí spořit, ale pouze dobrovolně, na penzijní připojištění,“ uvedl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.