« Zpět

Koalice opozici neustoupila, soukromé penzijní fondy budou

| 14. července 2011 - 9:46 | Zprávy | Penzijní spoření

Den poté, co koaliční poslanci převálcovali opozici svými návrhy zákoníku práce a zdravotnické reformy, poslali včera na mimořádné schůzi Sněmovny do druhého čtení také druhou část důchodové reformy. Ta počítá s přesunutím části odvodů na penze do soukromých penzijních fondů a výraznými změnami ve stávajícím penzijním připojištění.

Den poté, co koaliční poslanci převálcovali opozici svými návrhy zákoníku práce a zdravotnické reformy, poslali včera na mimořádné schůzi Sněmovny do druhého čtení také druhou část důchodové reformy. Ta počítá s přesunutím části odvodů na penze do soukromých penzijních fondů a výraznými změnami ve stávajícím penzijním připojištění.
Od vyvedení části peněz do fondů vláda necouvne

Právě vyvedení části peněz do soukromých fondů, do takzvaného druhého pilíře se nelíbí opozici. Tvrdí, že tyto prostředky pak budou v průběžném systému chybět.
Zatímco o dílčích změnách se podle včerejší dohody kabinetu s vedením ČSSD bude ještě jednat, od plánu vyvést část peněz na penze ze státního průběžného systému do soukromých fondů vláda podle premiéra Petra Nečase (ODS) neustoupí.

Včerejší šestihodinové jednání Sněmovny prošpikovala řada slovních střetů mezi poslanci koalice a opozičních ČSSD a KSČM.
Předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka vládu ostře kritizoval, že spoření v důchodových fondech se vyplatí jen bohatým lidem s příjmem vyšším než dvojnásobek průměrného platu.
„Vláda spouští velmi nebezpečnou reformu, která reformou vlastně ani není… Jde o zájmy soukromých finančních institucí, pro které se tady vytváří velmi zajímavá lukrativní podnikatelská příležitost se státní dotací,“ řekl. Ještě ostřeji se vyslovil po poledním jednání s premiérem Nečasem, když slíbil, že pokud se po volbách ujmou sociální demokraté vlády, budou chtít razantně změnit či úplně zrušit minimálně tu část reformy, která se týká spoření v rámci druhého pilíře penzijního systému.

Druhý pilíř výhodný pro polovinu lidí

Nečas i ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) Sobotkova tvrzení odmítli s tím, že jsou lživá. Drábek ale poté připustil, že nový fondový pilíř důchodového systému bude výhodný zhruba pro polovinu národa.
„Druhý pilíř důchodového systému má předpoklady, aby oslovil nejen vysoké, nejen vyšší, ale i střední příjmové skupiny občanů. Jeho parametry jsou nastaveny tak, že jsou výhodné již přibližně od hrubého příjmu 20 000 korun měsíčně,“ prohlásil před poslanci ministr práce a sociálních věcí. Zhruba polovina pracujících v ČR má ale výdělky nižší.
Drábek také zdůraznil, že v souvislosti s loňským rozhodnutím Ústavního soudu „bude do druhého pilíře v budoucnu soustředěn prvek zásluhovosti“. Už před dvěma týdny přitom koalice ve Sněmovně přehlasovala převážně levicový Senát a kromě automatického prodlužování věku odchodu do důchodu, a to i nad hranici 70 let, posvětila snížení starobních důchodů pro většinu nových důchodců.

Nečas: Tato vláda není zbabělá

Reformu tvrdě sepsul zejména středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath.
„Já doufám, že vznikne První Kalouskův penzijní fond šťastného stáří, kam budeme moct svěřit své peníze a peníze ze státního rozpočtu, abychom doufali a věřili, že je za 30 let někdo nestačí rozkrást,“ prohlásil.
Celou vládní reformu Rath označil za podvod. „Proti tomu vypadá kupónová privatizace jako dětské cvičení na spartakiádě. Pane ministře financí, já smekám. Skutečně začíná film Podraz v přímém přenosu,“ dodal.
Sobotka pak odsoudil i to, že vláda chce financovat důchodovou reformu zvýšením sazby daně z přidané hodnoty. „Ty daně zaplatí všichni,“ varoval.
Nečas a koaliční ministři reformu naopak hájili. Politická reprezentace, která není schopna říct, že generace dnešních čtyřicátníků bude v důchodu ohrožena chudobou, je podle premiéra zbabělou reprezentací. „Tato vláda nechce být ani nezodpovědná, ani zbabělá,“ zopakoval několikrát Nečas.

Státní pilíř oslabí

Vláda čelí už několik měsíců kritice opozice, odborů, zaměstnavatelů a větší části odborné i laické veřejnosti, že chce zavést druhý fondový pilíř, v rámci kterého by si lidé mladší 35 let mohli na individuální účty u soukromých penzijních fondů dobrovolně přesunout tři procenta z odvodů na sociální pojištění.
Podmínkou ale je, že k tomu by si museli přidat ještě částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Lidé starší 35 let se mají rozhodnout do konce roku 2012, rozhodnutí má být přitom neodvolatelné a nezvratné.
Tím by ale i oslabil státní důchodový pilíř, z něhož jsou penze průběžně vypláceny, a podle odhadů expertů by to až o 20 miliard ročně mohlo zvýšit deficit veřejných financí. Nečasův kabinet, který sám sebe označil za vládu rozpočtové odpovědnosti, to chce řešit sjednocením sazeb DPH na 17,5 %. To povede ke zdražení potravin, léků a dalších základních potřeb.
Nové finanční ústavy mají podle návrhu vlády po předpokládaném spuštění důchodové reformy v roce 2013 povinně nabízet čtyři fondy (formy spoření), lišící se způsobem investování. Řada ekonomů namítá, že druhý pilíř je zbytečný za situace, kdy penzijní fondy v ČR již fungují v rámci systému penzijního připojištění. Ten by podle nich stačilo jen zreformovat.
Ovšem i pro současné připojištění, které se má stát třetím pilířem penzijního systému, mají začít platit nová pravidla. Maximální výše státního příspěvku na penzijní připojištění má vzrůst až na 2760 korun ročně. Nyní je to 1800 Kč za rok.
Zvýšit se má ovšem i hranice pro jeho poskytování. Nárok na státní příspěvek budou mít nově pouze lidé, kteří si budou měsíčně ukládat minimálně 300 Kč. Teď jej dostávají i ti, kteří si ukládají stokorunu měsíčně.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.