« Zpět

Klientů měnících penzijní fond ubylo

| 25. června 2010 - 11:07 | Zprávy | Penzijní spoření

Klienti už podstatně méně přecházejí z jednoho penzijního fondu do druhého. Důvodem je to, že fondy mohou nově u účastníků, kteří v nich spořili méně než pět let, za tyto převody peněz vybírat poplatek až 800 korun. Informovali o tom včera představitelé Asociace penzijních fondů ČR. Zatímco v letošním 1. čtvrtletí obdržely fondy 10 870 výpovědí za účelem přechodu do jiného fondu, ve stejném období loni to bylo 27 272 výpovědí.


Vybírat poplatek až 800 korun umožnila novela zákona o penzijním připojištění přijatá v červnu loňského roku, která zpoplatnila jak přechody klientů, tak i předčasné výběry peněz ve formě tzv. odbytného u klientů, kteří nesplnili podmínky smlouvy a zcela odcházejí ze systému penzijního připojištění.
Nabídka produtků penzijního připojištění zde
Počet předčasně podaných výpovědí se však i přes zavedení poplatku naopak zvýšil. Za první tři měsíce letošního roku požádalo o odbytné 23 200 klientů, zatímco ve stejném období loni jich tak postupovalo 18 750. Odbytné je znevýhodněno i tím, že klient neobdrží dosud připsaný státní příspěvek. „Zvýšený počet předčasných odchodů je reakcí na složitou situaci na trhu práce,“ vysvětlil prezident Asociace penzijních fondů ČR Jiří Rusnok.
I přes tyto odchody se celkově počet klientů fondů i za první čtvrtletí zvýšil, a to o 31 tisíc.
Penzijně připojištěno je 4,5 miliónu lidí, to je více než 70 % ekonomicky aktivních lidí v ČR. K 31. březnu bylo na jejich účtech evidováno 203,6 miliardy korun. Meziročně jde o nárůst téměř 8 procent.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.