« Zpět

Jak vybrat správný a spolehlivý penzijní fond?

| 22. října 2010 - 10:33 | Zprávy | Penzijní spoření

V souvislosti s doznívající ekonomickou krizí se stále častěji setkáváme s úvahami, jak uspěl ten který penzijní fond v době rozkolísaných finančních trhů. Autoři těchto úvah přitom často zapomínají na jeden nenápadný, ale zcela zásadní faktor, který bychom měli mít v souvislosti s penzijním připojištěním vždy na paměti - na jeho dlouhodobý charakter, který se často pohybuje v řádu desítek let od uzavření smlouvy.

V souvislosti s doznívající ekonomickou krizí se stále častěji setkáváme s úvahami, jak uspěl ten který penzijní fond v době rozkolísaných finančních trhů. Autoři těchto úvah přitom často zapomínají na jeden nenápadný, ale zcela zásadní faktor, který bychom měli mít v souvislosti s penzijním připojištěním vždy na paměti - na jeho dlouhodobý charakter, který se často pohybuje v řádu desítek let od uzavření smlouvy.
Hlavním úkolem penzijního připojištění je zajistit finanční prostředky na stáří, na dobu důchodového věku. To znamená pro většinu účastníků spoření v řádu několika desítek let. Podle toho bychom měli k penzijnímu připojištění i k výběru penzijního fondu přistupovat.
Vyberte si své penzijní připojištění zde
ři hodnocení penzijního připojištění, ale i jednotlivých penzijních fondů bychom se proto neměli spokojit s jednoduchým srovnáním připsaného zhodnocení. Klíčová je naopak minimalizace rizik v dlouhém období - ve smyslu konzervativních investic, dlouhodobé stability hospodaření, spolehlivé akcionářské struktury, transparentního informování účastníků penzijního připojištění o hospodaření i nákladech fondu apod. Svou roli při vlastním výběru konkrétního penzijního fondu pak musí hrát i klientský servis, nezávislé hodnocení kvality fondu v podobě ratingu a velikost penzijního fondu.
Pokud bych měl vybrat tři hlavní kritéria, podle kterých se vyplatí vybírat penzijní fond, byly by to určitě akcionářská struktura penzijního fondu, velikost penzijního fondu a povaha jeho investiční strategie.

Základem bezpečí úspor je stabilní a spolehlivý akcionář
Ani nadprůměrné výnosy v krátkém nebo dlouhém horizontu nebudou klientům nic platné, pokud fond neobstojí při finanční krizi, pokud nebude mít dostatek likvidity pro výplatu penzí nebo pokud v dlouhodobém horizontu několika desetiletí nastane jiná neočekávaná událost a fond nebude moci dostát svým závazkům. Určitou zárukou proti podobným situacím s mnohdy fatálními důsledky může být právě akcionářská struktura fondu. Existence důvěryhodného, finančně silného a stabilního vlastníka je klíčovým kritériem výběru penzijního fondu. Z hlediska diverzifikace rizik je samozřejmě ideální mezinárodní finanční instituce, která má na lokálním trhu i další aktivity (zvyšuje se tak odpovědnost firmy za výsledky každé jednotlivé podnikatelské aktivity na daném trhu).

Když na velikosti záleží
Díky vysokému počtu klientů a aktivům ve správě má penzijní fond možnost realizovat znatelné úspory z rozsahu. Pro klienta to znamená, že v porovnání s malým fondem připadá u velkého penzijního fondu na každou korunu aktiv ve správě významně méně nákladů. To by se mělo pozitivně odrazit nejen v hospodářských výsledcích penzijního fondu, ale i v připsaném zhodnocení.
Důležitá je velikost fondu také při investování prostředků: velké penzijní fondy mohou lépe diverzifikovat riziko, jsou více odolné proti případnému náhlému odlivu části klientů. Nepřímo svědčí velikost fondu také o dosavadní úspěšnosti fondu - jiní klienti určitě výběr daného fondu pečlivě zvažovali.

Investiční strategie fondu pro bezpečí úspor
Také povaha investiční strategie fondu je velmi důležitá. Přestože platí pro investice penzijních fondů striktní, zákonem daná pravidla, existují i zde podstatné rozdíly v přístupu jednotlivých fondů. Investiční strategii fondu se vyplatí sledovat nejen z hlediska rizika jednotlivých aktiv v portfoliu - tedy instrumentů, do kterých penzijní fond vaše úspory na stáří investuje, ale také z hlediska stability výnosů v dlouhodobé, řekněme, alespoň desetileté historii.
Investice do fondů s vyšším podílem rizikových investičních instrumentů, jako jsou například akcie, by měli zvážit především ti klienti, kteří se blíží nebo již jsou v důchodovém věku. Právě u nich jsou případné výkyvy v hospodaření penzijního fondu nanejvýš nežádoucí.

Výnosy je potřeba hodnotit v dlouhodobém horizontu
Do procesu rozhodování o volbě penzijního fondu samozřejmě vstupují i výnosy penzijního fondu. Kritérium zhodnocení příspěvků jsem však záměrně ponechal na závěr, neboť - jak jsem již uvedl - důležitá by měla být především bezpečnost úspor v dlouhodobém horizontu.
Výkonnost fondu nelze hodnotit jen na základě připsaného zhodnocení v posledním roce či dvou letech. Vzhledem k charakteru produktu je vhodnější porovnávat dlouhodobý průměr zhodnocení připsaného daným fondem s průměrným zhodnocením připsaným všemi fondy na trhu (a to za posledních alespoň 10 let). Pozitivním znamením o správném výběru je pak samozřejmě fakt, že se vybraný fond pohybuje nad dlouhodobým průměrem celého sektoru.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.