« Zpět

Jak vhodně spořit na důchod? Raiffeisenbank připravila novou alternativu – fond životního cyklu

| 5. října 2010 - 10:13 | Zprávy | Penzijní spoření

O nutnosti důchodové reformy se toho již napsalo hodně, stejně tak i o tom, že současné mladé generace by se neměly spoléhat na stát, ale spořit sami. Raiffeisenbank pro tyto klienty nyní připravila novou zajímavou alternativu – Fond životního cyklu. Na trh zároveň uvádí i další fond pro konzervativní investory pod názvem Click fond.


Česká republika nutně potřebuje reformovat svůj penzijní systém. Zároveň by mladší generace Čechů – od těch právě narozených až po dnešní čtyřicátníky – měly začít šetřit na svůj důchod. „Investičním tématem budoucnosti je zabezpečení na stáří. Nyní připadá 105 seniorů na 100 dětí. Na sklonku třicátých let to již bude 200 ku 100. Zároveň se počet osob starších 65 let v následujících šedesáti letech zdvojnásobí. Nemyslím si tedy, že dostaneme od státu nějak zázračně velkou penzi,“ uvedl portfoliový stratég Raiffeisenbank Aleš Michl.
„Dnes 94 procent příjmu důchodce pochází od státu, což je šílené a dlouhodobě neudržitelné. Polovina mladých domácností má dnes buď nulové anebo jen minimální úspory do pěti procent příjmu,“ dodal Aleš Michl a zároveň nabízí tři varianty řešení: mít více dětí, vzít si hypotéku na kvalitní nemovitost a pravidelně spořit do fondů. „Nespoléhejme na stát. Třetina slibů od státu budoucím penzistům není zatím kryta zdroji. Teď je třeba najít si nějakou alternativu ke státním důchodům. Jinak prostě generace čtyřicátníků, třicátníků a všech dalších mladších riskuje podstatné snížení životní úroveň ve stáří.“
Právě pro lidi, kteří v důchodu nechtějí spoléhat na stát, připravila Raiffeisenbank nový fond životního cyklu. Fond nabízí možnost vyššího zhodnocení než běžné spořicí produkty, vysoký potenciál růstu v první fázi investičního cyklu a stabilitu v jeho závěru. Fond je určen pro dlouhodobé investory, pravidelná investice je možná již od 500 korun měsíčně.
Fond životního cyklu přesně tato kritéria splňuje: v první fázi investuje zejména do akcií a dalších aktiv s vysokým potenciálem růstu tak, aby dosáhl maximálního zhodnocení. Možnost vyššího kolísání hodnoty akcií je kompenzována dlouhodobým investičním horizontem.
Ve druhé fázi bude fond majetek klienta postupně převádět do konzervativnějších investičních nástrojů, jakými jsou zejména dluhopisy. Tento postupný přesun aktiv zajistí ochranu dosaženého zhodnocení před kolísáním trhu a stabilizuje případně dosažené výnosy. Ve třetí fázi pak bude veškerý majetek fondu přesměrován do dluhopisů s průměrnou dobou splatnosti 3 roky.
Kromě fondu životního cyklu Raiffeisenbank rozšiřuje svou nabídku korunových fondů i o nový Click fond. Tento fond v sobě spojuje neomezenou dobu trvání s ochranou investic, protože uzamyká dosažené výnosy vždy, když hodnota investice vzroste o pět procent. Jedná se tedy o velmi vhodnou alternativu termínovaného vkladu, avšak s vyšším potenciálem výnosu.
Stabilitu Click fondu a relativně krátký investiční horizont zajišťují převážně korunové státní dluhopisy se splatností 3 až 5 let. V menší míře fond investuje do akcií společností obchodovaných na pražské burze, fondů střední a východní Evropy a pro lepší diverzifikaci portfolia se okrajově zaměřuje také na globální trhy. Tato skladba portfolia zajišťuje rozložení investic tak, aby byla dosažena optimální výkonnost a stabilita fondu.
Dva nové fondy rozšiřují dosavadní nabídku Raiffeisenbank, která umožňuje klientům investovat do zhruba tří desítek korunových i cizoměnových fondů Raiffeisen.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.