« Zpět

Jak přestoupit do jiného penzijního fondu

| 20. července 2009 - 11:39 | Zprávy | Penzijní spoření

Zavedení poplatku za přestup mezi penzijními fondy od 1. srpna letošního roku ve výši až 800 korun vyvolalo velký zájem čtenářů. Ti se mimo jiné zajímají i o to, jakým způsobem je vlastně možné přestoupit z jednoho penzijního fondu do druhého.

Přestup právně znamená, že některé nároky klienta se převádějí z dosavadního fondu do nového, i když ve stávajícím fondu klient smlouvu o penzijním připojištění vypoví a v jiném fondu uzavře novou smlouvu. Klient například nepřichází o již připsaný státní příspěvek, do celkové doby spoření se mu započítává i doba pojištění u předchozího fondu a rovněž se převádějí do nového fondu již naspořené peníze. Podmínkou ale je, že nový fond s převodem peněz souhlasí.

Dva možné způsoby

V praxi se při přestupu nejčastěji postupuje tak, že zájemce zajde na pobočku fondu, do kterého chce přestoupit, a jeho prostřednictvím uskuteční všechny potřebné kroky. Především zde sepíše výpověď smlouvy o penzijním připojištění ve stávajícím fondu a žádost o převod peněz do nového fondu a nový fond vše administrativně vyřídí se stávajícím fondem.

Druhá cesta je, že klient zajde do svého stávajícího fondu, zde podá výpověď ze smlouvy a žádost o převod peněz do nového fondu. Současně ale musí předložit souhlas nového fondu s převodem peněz.
Důležité je vědět, že tímto způsobem (tedy se zachováním dosavadních nároků) nemůže přestoupit do jiného fondu ten klient, který již v současném fondu získal nárok na penzi nebo jednorázové vyrovnání. U klienta, který spoří podle původního zákona, tento nárok vzniká nejdříve v padesáti letech, u toho, kdo spoří podle nového zákona, pak v šedesáti letech. Takový klient totiž podle zákona o penzijním připojištění nemá nárok na převedení peněz do jiného fondu.

Takový člověk může „přestoupit“ do jiného fondu jen tak, že dá výpověď ve stávajícím fondu a začne spořit zcela od začátku v novém fondu. Jeho nároky z předchozí smlouvy (státní příspěvek, doba spoření, převod peněz) se mu tedy nepřevádějí.
Kdo chce přestoupit do jiného fondu, měl by si uvědomit i to, že smlouva s novým fondem se uzavírá podle aktuálního penzijního plánu.

To nemusí být pro každého výhodné. Například klientovi, který stále spoří podle podmínek původního zákona a vzniká mu nárok na penzi nebo jednorázové vyrovnání v padesáti letech, by mohlo vadit, že po přestupu do jiného fondu bude muset spořit až do šedesáti let.
Poplatek za přestup do jiného penzijního fondu zavádí novela zákona o podnikání na kapitálových trzích od 1. srpna. Týká se jen těch přestupujících klientů, kteří u fondu, z něhož odcházejí, spořili méně než pět let.

Kdo chce stihnout přestup do jiného fondu bez poplatku, musí podat žádost do konce července. Na žádosti doručené před prvním srpnem se poplatky nevztahují.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.