« Zpět

Efekt státní podpory se projeví hlavně v prvních letech spoření

| 15. června 2009 - 11:57 | Zprávy | Penzijní spoření

Penzijní fondy za loňský rok svým klientům téměř nic nevydělaly a ani výnosy za tento rok podle všeho nebudou nijak vysoké. Má vůbec cenu do nich dávat peníze? Odborníci se většinou shodují, že se penzijní fondy v současné podobě opravdu vyplatí jen lidem nad 50 let.

Otázky a odpovědi
Mladší generace může investovat jinam s lepším zhodnocením. Výjimkou je, pokud jim na stáří pravidelně přispívá zaměstnavatel.
* Jak moc zvyšuje státní podpora výnos penzijních fondů?
Státní podpora je odstupňována podle výše měsíčního vkladu. Padesátikorunu měsíčně získá střadatel, který si do fondu každý měsíc posílá stokorunu. Pro získání maximální podpory ve výši 150 korun je třeba posílat do fondu alespoň pětistovku. Státní podpora významně zvyšuje zhodnocení. „Její efekt se projeví hlavně v prvních letech spoření. Po patnácti už není tak znát, protože se zvýší celková vložená částka,“ vysvětluje Zdeněk Simaichl z poradenské firmy Partners. Podle výpočtů Partners může zhodnocení za prvních pět let penzijního spoření dosahovat 13 procent ročně. To v případě, že průměrný připsaný roční výnos fondu je tři procenta a klient si spoří měsíčně 500 korun. V další pětiletce při stejném nastavení se celkové zhodnocení snižuje na 7,8 procenta. Od desátého do patnáctého roku spoření pak klesá k šesti procentům a dál padá. Od třicátého roku dál se blíží 4 procentům.
* Za jakých podmínek lze uplatnit daňový odpočet?
Klienti, kteří ukládají víc než 500 měsíčně, mohou zaplacené příspěvky do fondů odečítat od daňového základu. Uplatnit lze až 12 tisíc korun za jeden rok, pokud si za celý rok klient pošle alespoň 18 tisíc korun. Odpovídá to měsíční úložce ve výši 1500 korun. Tato výhoda by penzijním fondům měla zůstat.
* Jakou má klient jistotu, že o vložené peníze nepřijde. Jsou vklady garantovány státem?
Vklady garantovány nejsou. Fondy ale musejí ze zákona připsat minimálně nulový výnos. To znamená, že klient nepřijde ani o haléř ze sumy, kterou vložil. Jistou má navíc i státní podporu. O své úspory by klienti mohli přijít pouze v případě, že by se fond dostal do finančních problémů a jeho akcionář by odmítl účastníky spoření vyplatit.
* Jaké jsou nevýhody penzijních fondů?
Velkou nevýhodou je fakt, že peníze jsou nedostupné až do šedesáti let a že vklady je možné vyzvednout nejdříve po pěti letech od začátku střádání. „Začínat tedy na penzi spořit v pětadvaceti se nevyplatí, protože peníze je možné vyzvednout až v šedesáti letech. Celých 35 let jsou nedostupné,“ vysvětluje Zdeněk Simaichl. Nevýhodou je i fakt, že majetek střadatelů a akcionářů je propojen. Náklady na marketing, všimné podnikům i provize zprostředkovatelů se tedy platí „z jedné hromady“ a střadatelům snižují výnosy.
* Co kromě minulých výnosů může hrát roli při výběru fondu?
Dívejte se i na položku „náklady příštích období“. Jsou to provize, které fond zaplatil za získání nových klientů například finančním zprostředkovatelům. Fondy tyto náklady zatěžují a snižují výnosy připsané klientům. Vždy je třeba počítat její podíl na velikosti fondu. Nejvíce zatížen je dnes mladý fond AEGON, který ale paradoxně po oba dva roky připsal klientům nejvyšší zhodnocení na trhu. „Vysoké náklady příštích období jsou přirozeným důsledkem založení penzijního fondu na zelené louce. Zhodnocení je dotováno z kapitálu poskytnutého akcionářem. Na výnos klientů tedy tato situace nemá vliv,“ řekl šéf AEGON Vladimír Bezděk.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.