« Zpět

Důchodové společnosti mají mít nejméně tři různé fondy

| 21. října 2008 - 10:59 | Zprávy | Penzijní spoření

Důchodové společnosti, které by měly na základě připravovaného nového zákona o penzijním připojištění postupně nahradit současné penzijní fondy, by měly ze zákona spravovat nejméně tři různé účastnické fondy odstupňované podle míry rizika.

Po jednání vlády to řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Ministři včera koncepci nového zákona o penzijním připojištění schválili. "Tři z těchto fondů budou povinné ze zákona, portfolio jejich papírů, respektive kapitálu, bude definováno zákonem," uvedl Nečas.
Zákon je jednou z hlavních součástí druhé etapy vládní reformy důchodů. Ministerstvo financí, s nímž Nečasův úřad na přípravě zákona pracuje, předloží vládě jeho návrh do 15. ledna. Penzijní fondy by se tím měly podle prezidenta Asociace penzijních fondů Jiřího Rusnoka stát atraktivnější pro dlouhodobé pravidelné spoření.
Důchodové společnosti by podle návrhu zákona měly povinně vždy spravovat konzervativní, vyvážený a růstový fond. "Potom samozřejmě každá důchodová společnost bude moci nabízet další produkty pro důchodové spoření," uvedl Nečas. Podle něj by zákon mohl platit od ledna 2010, pokud jej schválí sněmovna i Senát a podepíše prezident.
Limity, kolik procent uložených prostředků budou důchodové společnosti moci investovat do akcií a kolik jiným způsobem, dosud předkladatelé zákona nestanovili. "Předpokládáme, že konzervativní fond by předběžně měl mít zhruba povinnost 80 procent prostředků vkládat do státních dluhopisů, případně státních pokladničních poukázek," uvedl Nečas.
Dosavadní systém důchodového pojištění by měl po určitou dobu s novým fungovat paralelně, noví klienti by však od okamžiku působnosti zákona mohli vstupovat pouze do důchodových společností. "Ti stávající se budou moci rozhodnout, zda zůstanou ve stávajícím fondu nebo přestoupí do nového systému," dodal Nečas.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.