« Zpět

Důchodové pojištění, nebo penzijní připojištění?

| 14. června 2010 - 10:05 | Zprávy | Penzijní spoření

Věk odchodu do důchodu i jeho dostatečná výše se stává stále diskutovanějším tématem. Všichni si uvědomujeme, že pokud si chceme ve stáří zachovat slušnou životní úroveň, je nutné si na „podzim života“ spořit už nyní, protože pouze na penzi se spoléhat nelze. V České republice lidé pro tento účel nejčastěji využívají produktů penzijního připojištění a životního pojištění.


Portfolio finančních a pojišťovacích firem je v dnešní době již tak široké, že nám jednotlivé produkty mohou splývat, přestože je mezi nimi rozdíl více než zásadní. Mezi termíny „důchodové pojištění“ a „penzijní připojištění“ není pro laika patrný téměř žádný rozdíl, opak je ale pravdou.
„Ačkoliv platí, že oba produkty vám poskytnou v důchodovém věku určité finanční prostředky, účelem důchodového životního pojištění je především krytí pojistných rizik pojištěného, případně i zproštění od placení pojistného, a to po celou dobu trvání pojistné smlouvy,“ sdělila Právu Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven (ČAP) a dodala: „Penzijní připojištění v sobě krytí rizik nezahrnuje. Jde pouze o druh spoření, jehož nespornou výhodou je státní příspěvek“.
Důchodové pojištění
Je pojistný produkt z řad kapitálového životního pojištění, který umožňuje spoření se zhodnocením „spořící“ složky a jeho poskytovatelem jsou komerční pojišťovny. V případě dožití se konce pojistné smlouvy se začne doživotně vyplácet sjednaná výše důchodu včetně podílů na výnosech. Klient si může zvolit i výplatu důchodu po stanovenou dobu nebo i formu jednorázového vyrovnání. V případě úmrtí klienta před koncem pojištění je vyplaceno zaplacené pojistné. Pojistnou ochranu lze rozšířit i o další rizika, jako je smrt, úraz apod. Při pojistné události z těchto připojištění je vyplaceno pojistné plnění dle sjednaných podmínek.
Výhodami jsou garantovaná výplata sjednané pojistné částky a garantované minimální zhodnocení finančních prostředků (TÚM) Nevýhodou pro klienty může být to, že nelze aktivně ovlivňovat tvorbu kapitálové hodnoty pojištění a v průběhu trvání pojištění nelze libovolně měnit jeho nastavení.
Penzijní připojištění
Přestože to z názvu příliš nevyplývá, jedná se čistě o spořící produkt, bez pojištění jakéhokoli rizika. Poskytovatelem není žádná z komerčních pojišťoven, ale penzijní fondy.
Výhodou je státní podpora, která je připisována v závislosti na výši měsíčního příspěvku a možnost změny penzijního fondu v průběhu spoření, aniž by klient přišel o státní podporu a výnosy. Klient rovněž nenese podíl na ztrátách fondu, a proto je tento druh spoření poměrně jistý.
Jelikož penzijní fondy investují do nerizikových investičních nástrojů, bývá zhodnocení vložených prostředků poměrně nízké, což lze označit jako nevýhodu. Jistou nevýhodou může být i to, že stát za vklady do penzijních fondů neručí.
Co mají oba produkty společné?
V případě, že jsou splněny všechny podmínky pro daňovou uznatelnost, lze oběma finančními produkty snížit daňový základ až o 24 000 Kč za rok. V obou případech je třeba brát v úvahu, že se jedná o dlouhodobé produkty s ideální délkou trvání 10 a více let. Výpověď smlouvy důchodového pojištění před sjednaným koncem pojištění je pro klienta vždy finančně nevýhodná až ztrátová, obzvláště v prvních letech trvání pojištění. V případě, že se rozhodnete předčasně zrušit penzijní připojištění, ztrácíte nárok na státní podporu, která vám byla dosud připsána.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.