« Zpět

ČSSD: žádná privatizace penzijního systému

| 25. srpna 2009 - 10:43 | Zprávy | Penzijní spoření

Je pouze pro dobrovolné připojištění * Důchod by měl být 55 procent průměrné čisté mzd. Soc. dem. včera seznámila se svou představou důchodové reformy. Odmítla jakoukoliv formu privatizace penzijního systému. Je pro dobrovolné připojištění. Navrhuje těžce pracujícím umožnit předčasné odchody do penze. 

Je pouze pro dobrovolné připojištění * Důchod by měl být 55 procent průměrné čisté mzdy
Soc. dem. včera seznámila se svou představou důchodové reformy. Odmítla jakoukoliv formu privatizace penzijního systému. Je pro dobrovolné připojištění. Navrhuje těžce pracujícím umožnit předčasné odchody do penze.
„ČSSD vytvoří komplexní systém veřejného sociálního pojištění zahrnující důchodové, nemocenské, zdravotní a úrazové pojištění včetně pojištění pro případ nezaměstnanosti. Tento systém bude oddělený od státního rozpočtu a financovaný i nadále z pojistného hrazeného zaměstnavateli, zaměstnanci a osobami výdělečně činnými,“ uvedl šéf ČSSD Jiří Paroubek.
Pokračování důchodové reformy musí být podle něj výsledkem politické dohody parlamentních stran.
Lidový dům slibuje zajištění průměrného důchodu ve výši 55 procent průměrné čisté mzdy a zavedení minimálního důchodu pro samostatně žijícího důchodce ve výši 1,2 násobku životního minima, tedy přibližně 3126 Kč. Podle ministerstva práce dosahuje nyní minimální starobní důchod 2940 Kč měsíčně. Průměrný starobní důchod v ČR se pohybuje kolem 10 000 Kč. K červnu 2009 dosahoval 11 137 Kč u mužů a 9117 Kč u žen, uvedla ČTK.
Soc. dem. chce výdaje na důchodové pojištění zvyšovat tak, aby se přibližovaly průměru EU. Podle ekonomického odborníka ČSSD Jana Mládka odmítá jakékoliv návrhy na další snižování pojistných sazeb, chce zvýšit strop pro sociální a zdravotní pojištění a nepřipustit prodlužování doby u přechodně sníženého pojistného. Chce také prosazovat zapojení dalších zdrojů do financování penzí a rozšíření nabídky doplňkových důchodových systému, které by byly podporovány státem a garantovány.
ČSSD podporuje podle svého lídra „rozvoj dobrovolného penzijního připojištění se státním příspěvkem, a to jak v oblasti příspěvků, tak v oblasti dávek“.
Rizikovým profesím ať doplatí firmy
Pro lidi vykonávající rizikové a namáhavé práce navrhuje soc. dem. povinné připojištění financované zaměstnavateli. To by umožnilo dřívější odchod do penze bez snížení její výše. A to o pět nebo třeba až deset let.
„Jedná se zejména o zaměstnavatele v odvětvích hornictví, hutnictví, strojírenství a chemie, kde těžké pracovní podmínky proti obecné populaci výrazně zkracují délku života zaměstnanců,“ doplnil Paroubek.
Soc. dem. navrhuje také zavedení systému pojištění vkladů v oblasti důchodového spoření pro případ bankrotu penzijního fondu. Případné přebytky důchodového systému by měly být podle lídra ČSSD využity výhradně k řešení problémů tohoto systému. Odmítl přitom, že by na penze nebyly peníze. „Není pravda, čím se straší, že není na důchody,“ dodal Paroubek.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

MAM POBIRAT STAROBNI DUCHOD A DVAKRAT MI DALI POUZE INVALIDNI, KTERY DAVNO NEPOBIRAM A JE O DOST NIZSI NEZ STAROBNI, MOHU PODAT ZALOBU,PROTOZE JSEM TIM PADEM V DOST VELKEM PENEZNIM PROBLEMU, NEVIM PROC TO JE A MAM CEKAT JESTE 60 DNI NA JEJICH VYJADRENI,PROSIM O ODPOVED